Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. szeptember 10., kedd

Zöldséges tarhonya

Igazán klassz kis pörgős, sült zöldséges, borsos ízű tarhonyás ebédet varázsolhatsz magadnak, ha követed a receptem.


Hozzávalók 2 adaghoz:
1/2 zcs Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett gépi tarhonya (125 g)
1 nagyobb sárgarépa (96 g)
80 g fagyos zsenge borsó
1-1 db piros és zöld kaliforniai paprika (210 g piros, 136 g zöld)
oliva spré vagy sima olivaolaj 1 ek
tengeri só
frissen őrölt tarka szemes bors
1 kis darab zeller levél

A tarhonyát kimérem, egy kis fazékba teszem, felöntöm vízzel, teljesen mindegy mennyivel a végén úgyis le lesz szűrve. Sózom, hozzáadom a kockázott répát, a fagyos borsót, és a zeller levelet. Addig főzöm fedő alatt, amíg a tarhonya meg nem fől. Ezután leszűröm és ott hagyom a szűrőben amíg a paprika el nem készül.

A paprikákat hosszában csíkokra vágom, majd felkockázom. Egy nagy serpenyőt kifújok oliva sprével vagy 1 ek olajat teszek bele, és a paprikákat elkezdem csak úgy, natúran a legmagasabb hőn sütni. Amikor illatozni kezd, visszaveszem a hőt közepesre, megsózom és addig sütöm tovább fedő nélkül, amíg a paprika bőre ráncos nem lesz.

Ezután a szűrt zöldséges tarhonyát hozzáadom, alaposan megborsozom, ha kell még egyszer megsózom és az egészet össze sütöm 1-2 perc alatt.

Egy adag Zöldséges tarhonya:
Kalória: 320 Kcal
Fehérje: 12,5 g
Zsír: 7,5 g
Szénhidrát: 40 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése