Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. augusztus 6., kedd

Pirított rókagombás penne

Egyszerűen imádom a gombát, egész kicsi koromban szerettette meg velem ezt az erdei csemegét apukám. Ő sokat mászkált erdősebb, fásabb terülteken, mindig hozott nekünk haza valamilyen finom gombát: őzlábat, csiperkét, pöfeteget, szegfűgombát, ha mást nem talált, akkor bogyókat: kökényt, csipkebogyót, berkenyét, de úgy sosem jött haza, hogy legalább egy marék erdei meglepetés ne lett volna nála. Ma ínyencek kedvence következik, kicsit nosztalgiázva, kicsit modernizálva, szénhidrátcsökkentett tésztával 5 perc alatt elkészülsz vele.


Hozzávalók:
150 g rókagomba (most lehet venni a bevásárló központokban és a piacon is)
1 db cukkini saláta ( 220 g)
petrezselyem zöld
1 nagy dunduska fokhagyma
50 g száraz Dia-wellness ch csökkentett penne tészta
1 ek olivaolaj
3-4 g reszelt füstölt sajt (nálam trappaista)


A pennét sós vízben al'dentére főzöm.
A rókagombát egyesével folyóvíz alatt óvatosan megmosom, cukkinit apróra vágom.

Egy serpenyőbe olajat teszek, felhevítem, hozzáadom a saláta cukkinit, legmagasabb hőmérsékleten sütöm. Amikor már szépen pirulósra sült a cukkini, hozzáadom a gombát addig sütöm, amíg levet ereszt.
Ezután mehet hozzá az aprított petrezselyem zöld és a só, átforgatom. Végül pedig hozzáreszelem a fokhagymát, leveszem a hőről, nehogy a fokhagyma megégjen.

A kifőtt tésztát az egész zöldséghez keverem, átforgatom, hogy összeérjenek íz ízek. Tányérra teszem, reszelt sajttal megszórom. Az egész főzés kb 5 percig tart!
Füstölt sajt lenne a legjobb hozzá, nekem az most nem volt itthon így maradt a sima trappista.

Egész mennyiség:
Kalória: 322 Kcal
Fehérje:12 g
Zsír:13 g
Szénhidrát: 28 g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése