Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. július 26., péntek

Mandula prézlis túrógombóc hideg szilvaöntettel

Azt hiszem ez lesz mindenki legújabb kedvenckéje, desszertnek, vendégvárónak, vagy simán főételnek.  Eszméletlen finom a hideg szilvaöntettel, a túrógombóc pedig segít jóllakni, mégis könnyen emészthető.


Szilvaöntet hozzávalói:
200 g Szilva
1 ek Dia-wellness cukorhelyettesítő, vagy más édesítőszer ízlés szerint
fahéj
1 dl víz
1 dl laktózmentes tej (lehet sima is)
2 ek zabpehelyliszt (70 g)

10 db gombóchoz:
25 dkg túró
csipet só
3 marék zabpehely (60g)
1 tojást
2-3 ek darált natúr mandula

Az a legjobb ebben a receptben, hogy az öntet kánikulában jól behűtve igazi finomság lesz, de szomorkás esős időben is felvidít. Először tehát az öntetet készítem el, ami egyébként minél tovább áll, annál finomabb. 1,5 dl vízben pár perc alatt megfőzöm a darabolt szilvát, hozzáadom a fahéjat és az édesítőszert is ízlés szerint. Ezután átteszem egy mixer tálba, hozzámérem a zabpelyhet és a tejet. Alaposan lebotmixerezem és megy a hűtőbe.

A túrógombócokat szokásos módon készítem, mindent egy tálba teszek, jól eldolgozom és hagyom állni 15-30 percet, időnként átkevergélem villával.
Szerintem az édes szilvaöntethez a sós tűtógombóc illik a legjobban, de ha te ettől idegenkedsz nyugodtan csináld édesítőszerrel édesre. 10 db gombócot készítek, lobogó vízben pár perc alatt készre főzöm. Natúr darált mandulába forgatom.Öntettel, akár darabolt friss szilvával tálalom.

Egész mennyiség: 
Kalória: 959 Kcal
Fehérje: 65 g
Zsír: 33 g
Szénhidrát: 92 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése