Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. július 24., szerda

Kecskesajtos köménymagos párnácska

A kecskesajt jó sok zöldfűszerrel a világ egyik legfinomabb csemegéje, de lehet elfogult vagyok, mert mindhiába próbálom felszámolni sajtmániámat valahogy nem megy..tuti egér voltam előző életemben. Ma az egyik legfinomabb tízórai tipp jön tőlem, ami nemcsak simán finom és kulináris, hanem egyszerre szénhidrátcsökkentett is.


Tészta hozzávalói 20 db-hoz:
1 kis doboz laktózmentes túró (250 g lehet sima túró is)

1 tojás
150 g zabpehely darálva
50 g zabpehely
1 kk sütőpor
1 púpos ek laktózmentes joghurt (50 g lehet sima joghurt is)

Minden hozzávalót alaposan eldogozok, egy nagyon lágy masszát kell kapni. Beteszem a hűtőbe 1 órára hagyom állni, hogy a zabpehely megszívja magát. Kiveszem szilikonlapon nagyon vékonyka tésztát nyújtok, 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom. Összesen 40 db korongot kell kapni, blogban látszik a korongok vastagsága, jobban mondva vékonysága.
Nyújtás közben ha ráragad a sodrófára a tészta, akkor mosd le a sodrófát és mindjárt megint könnyen tudsz nyújtani, plusszban lisztet ne használj. Korongokat egy széles pengéjű késsel vagy palacsintaforgatóval a legkönnyebb a szilikonlapról felemelni.

Töltelék hozzávalói:
100 g Kecskesajt
snidling
kapor
1 tojásfehérje + a sárgája kenéshez
köménymag

A kecskesajtot lereszelem, aprítok hozzá snidlinget, kaprot, villával összekeverem. Só nem fog kelleni, mert elég sós a sajt. Hozzá adom a villával felvert tojásfehérjét, a kiszúrt tészta közepére teszek a sajtos cuccból, ráhelyezek egy másik vékony tésztát, széleit először kézzel ezután villával összenyomkodom. Lekenem tojássárgájával, megszórom köménymaggal.

Előmelegített sütőben 180°C-on sütöm 25-30 percig sütöm.

Ha sovány túrót használtok (vagy cottage cheeset elturmixolva 1 ek joghurttal), akkor 100-150 Kcal-t spóroltok az egész mennyiségben.

1 db Kecskesajtos köménymagos párnácska:
Kalória: 80 Kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 5,7 g








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése