Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. június 2., vasárnap

Vegán chilis bab

Diétás ételekbe igazán beilleszthető a bab is, mint szuper fehérjeforrás, egy kis csalafintaság kell és máris alacsonyabb glikémiás indexet varázsolhatunk kedvenc hüvelyesünknek.


Hozzávalók:
250 g főtt vörös bab
1/2 vöröshagyma
kevés zöld színű kaliforniai paprika (50 g)
1 db szilvaparadicsom (50 g)
chili pehely
1 tk édesnemes fűszerpaprika
1 ek kókuszolaj
2 kk 20%-os ecet

Száraz vörös babot előző este leáztatom, sós vízben megfőzöm, kimérek belőle 250 g-ot. A bab levét ne öntsd ki, kelleni fog.

A vöröshagymát olajon lepirítom, amikor sülni kezd megsózom, hozzáadom a szeletelt paprikát és paradicsomot. 0,5 dl babos lével felöntöm, fedő alatt párolom.

Közben a bab egy részét kb 1 dl bab lével és 1 tk édesnemes fűszerpaprikával botmixerrel átdolgozom (lehet simán krumplinyomóval is). Összekeverem a főtt babbal és chili pehellyel. Összekeverem a babos alapot a zöldséges alappal. 
Most jön a csalafintaság amivel tovább csökkenthető a glikémiás index az egészhez 2 kk 20%-os ételecetet kell adni. 

Még 5 perc főzés és kész.

Egész mennyiség:
Kalória: 494 Kcal
Fehérje: 24 g
Zsír:17 g
Szénhidrát: 48 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése