Hozzávalók 24 kosárkához:
20 dkg jelölten gluténmentes zabpehely liszt
1 tk utifű maghéj liszt
50 g laktózmentest teavaj
1 dl kókusz tejszín
1 tojás
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 kk sütőpor
1 narancs reszelt héja
Habos mák töltelékhez:
4 tojásfehérje
1 csepp citromlé
1 citrom reszelt héja
1 késhegynyi szódabikarbóna
9 dkg mák
1-2 ek 4x-es erősségű édesítőszer (nálam csak 1 ek)
A kosárka tésztához a liszteteket a sütőporral, darált
édesítőszerrel átszitálom. Hozzáadom az szobahőmérsékletű vajat, tojást, és a
tejszínt és a narancs reszelt háját.
Eleinte egy lágy masszánk lesz, ahogy gyúrom össze egyre
jobban összeáll. Beteszem a hűtőbe 1 órára. Ezután kiveszem, nagyon vékonyra
nyújtom 1-2 mm-re csupán. A kosárkaformákat vékonyan kikenem olvasztott vajjal
ecsettel. kiszúrom a formát, egy palacsinta szaggatóval alányúlok és visszafordítva
felemelem. A tésztát nem túl erősen nyomkodva a kosárkába nyomkodom.
Előmelegítem a sütőt 170°C-ra.
Elkészítem a habos mákot:
A tojásfehérjéket felverem citromlével. A mákot az édesítőszerrel
ledarálom, hozzáadom a citrom reszelt héját és a szódabikarbónát. Kanalanként
nagy mozdulatokkal a habhoz keverem. Óvatosan egy-egy kanálnyit a kosarakba
teszek.
Mivel ebben a receptben kevesebb a mák a szokásosnál kalória
spórolás céljából így alacsonyabb hőfokon és tovább kell sütni. Nálam 170 °C-on
sült alsó-felső sütésen 40 percet.
Egész mennyiség:
Kalória: 2015 Kcal
Szénhidrát: 154g
Fehérje: 57g
Zsír: 122,6g
1 db kosárka:
Kalória: 84 Kcal
Szénhidrát: 6,4g
Fehérje: 2,4g
Zsír: 5,1g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése