Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. december 16., vasárnap

Pillekönnyű habos-mákos kosárkák

Mákos kosárkákat sütöttem, a szokásosnál kevesebb mákkal, hogy egy kicsit spórolja a kalóriával, annyira, de annyira könnyű lett, akár egy vattacukor.


Hozzávalók 24 kosárkához:
20 dkg jelölten gluténmentes zabpehely liszt
1 tk utifű maghéj liszt
50 g laktózmentest teavaj
1 dl kókusz tejszín
1 tojás
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 kk sütőpor
1 narancs reszelt héja

Habos mák töltelékhez:
4 tojásfehérje
1 csepp citromlé
1 citrom reszelt héja
1 késhegynyi szódabikarbóna
9 dkg mák
1-2 ek 4x-es erősségű édesítőszer (nálam csak 1 ek)

Kosárka készítése:
A kosárka tésztához a liszteteket a sütőporral, darált édesítőszerrel átszitálom. Hozzáadom az szobahőmérsékletű vajat, tojást, és a tejszínt és a narancs reszelt háját.
Eleinte egy lágy masszánk lesz, ahogy gyúrom össze egyre jobban összeáll. Beteszem a hűtőbe 1 órára. Ezután kiveszem, nagyon vékonyra nyújtom 1-2 mm-re csupán. A kosárkaformákat vékonyan kikenem olvasztott vajjal ecsettel. kiszúrom a formát, egy palacsinta szaggatóval alányúlok és visszafordítva felemelem. A tésztát nem túl erősen nyomkodva a kosárkába nyomkodom.
Előmelegítem a sütőt 170°C-ra.

Elkészítem a habos mákot:
A tojásfehérjéket felverem citromlével. A mákot az édesítőszerrel ledarálom, hozzáadom a citrom reszelt héját és a szódabikarbónát. Kanalanként nagy mozdulatokkal a habhoz keverem. Óvatosan egy-egy kanálnyit a kosarakba teszek.
Mivel ebben a receptben kevesebb a mák a szokásosnál kalória spórolás céljából így alacsonyabb hőfokon és tovább kell sütni. Nálam 170 °C-on sült alsó-felső sütésen 40 percet.

Egész mennyiség:
Kalória: 2015 Kcal
Szénhidrát: 154g
Fehérje: 57g
Zsír: 122,6g

1 db kosárka: 
Kalória: 84 Kcal
Szénhidrát: 6,4g
Fehérje: 2,4g
Zsír: 5,1g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése