Szemezgettem a hűtőmben lévő spenóttal, amit már egy hete spájzoltam be, mert akkor épp nagyon megkívántam, aztán ezer mást akart enni a család és ez a szegény elfelejtődött..Mi legyen veled te kis szegény szépséges zöld királynő (?) kérdésre jött a válasz spenótos túrógombóc..Ó nyammmi!!!..Ezer meg egymillió éve nem készítettem túrógombócot, akkor is édes verzióban, de most a karácsonyi sütögetés alatt annyira elteltem az édes illatokkal, hogy gondolni sem bírtam volna rá, hát legyen akkor sós és legyen akkor nagggyon sajtos és legyen akkor mint csak is enyém!
Hozzávalók 2 adaghoz:
10 dkg bébispenót
10 dkg jelölten gluténmentes zabpehely liszt
10 dkg laktózmentes túró
1 tk utifű maghéj liszt
1 tojás
csipet só
Feltéthez: 30g fetasajt és 150g laktózmentes joghurt + kevéske zúzott fokhagyma
A bébispenótot megmosom, aprítógépben ledarálom. Ezután minden hozzávalót alaposan eldolgozok. 30 percre hűtőbe teszem, addig az utifű maghéj liszt összeszedi a nedvességet és könnyebb lesz formázni.
Ezután vizet forralok. A formázott gombócokat sós vízben megfőzöm.
Fetasajttal, fokhagymás laktózmentes tejföllel nyakon öntve tálalom.
Egész mennyiség:
Kalória: 642 Kcal
Szénhidrát: 79,6g
Fehérje: 26,6g
Zsír: 21g
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése