Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. november 10., szombat

Mákos stanglik

Ez az első olyan receptem, amihez nagyobb mennyiségű liszt kell egyszerre legközelebb. Tisztára, mint a falusi nagymamik, mikor várták haza a népes családot és sütöttek-főztek 2-3 kg lisztből..na, ehhez a stanglihoz nem kell 10-20 dekázni, mert nekem kétszer is le kellet sütnöm 12 órán belül, annyira eteti magát..itt jegyezném meg, hogy nem diétás, aki fogyózik annak ez a recept maga pokoli kísértés a köbön.


Hozzávalók2 tepsihez: Érdemes duplázni az adagot!

45 dkg fehér tönköly liszt
5 dkg szemes házi mák
2 tojás + kenéshez
1 kis doboz laktózmentes natúr joghurt
1 ek só
1 sütőpor
5 dkg kókuszzsír csak úgy hidegen, szilárdan (eredetileg 10 dkg tettem bele, de a második sütésnél kiderült, hogy tök jól működik a fele mennyiséggel is)


Minden alaposan eldolgozok egymással. Keményebb tésztát kell kapni, ahogy gyúrom egyre puhább lesz. Nagyon vékonyra nyújtom, derelyeszaggatóval kiszaggatom, lekenem tojással, kb 15 perc alatt 180°C-on aranybarnára sütöm.


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése