Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. október 9., kedd

Ropogós spenótos perec

Tegye fel a kezét, aki a perecet ropogósan szereti! Én már csápolok is erősen, mert egy ropogós perec tejjel minden éhséget elűz ebédig vagy ebédtől vacsoráig. A belecsempészett spenóttal pedig plusszban természetes multivitamint juttatunk a szervezetünkbe, ami nagyon jól jön az őszi levertségre.


Hozzávalók:
40g friss bébi spenót levél
1 tojás
2 ek kókusz zsír (szilárd állapotú)
2,5 dl laktózmentes tej
50 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
1 zcs instant élesztő
1 csapott ek só

A pereckészítés a következő:
0,5 dl tejjel turmixold le a spenót leveleket. A maradék langyos 2 dl tejjel, csipet liszttel(cukor nélkül!) futtasd fel az élesztőt. Add a liszthez, a tejet, spenót pépet, tojást, 2 ek kókuszzsírt és a csapott ek sót. Alaposan dolgozd ki. Meleg helyen kelezd háromszorosára.
Ezután oszd 12 cipóra, készíts hurkákat belőle, úgy, hogy a közepe dundi maradjon, mint a Kis Hercegben a kígyó, ami megette az elefántot.
A két vékony végét fogd össze, pödörd meg és kész a perec forma.
Keleszd újra a tepsiben a pereceket, majd süsd 180°C-on 35-40 percet.



Megjegyzés a liszthez:
Én Csókos Fannit használtam, nem reklám, csak más liszttel nem lesz ilyen állagod, ha ez nincs, akkor sima teljeskiőrlésű liszt felesben Graham liszttel. A Csókos Fanni liszt, ami nagyon megközelíti a Graham liszt állagát, de mégsem olyan durva. Ez azt jeleni, hogy ebben a lisztben nem csak szemmel látható a korpa, hanem a búzaszemek is gyönyörűen kivehetőek.









Egész mennyiség 12 perec:
Kalória: 2189 Kcal
Szénhidrát: 269,5g
Fehérje: 73,9g
Zsír: 58,4g

1 db perec:
Kalória:182 Kcal
Szénhidrát: 22,4g
Fehérje: 6,1g
Zsír: 4,8g








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése