Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. április 5., csütörtök

Medvehagymás tönkölykiflik

Gyerekem imádja a medvehagymát, magában eszi a leveleket akár egy kis kecske, már-már jobban várja a tavaszt a medvehagyma miatt, mint a jó idő miatt, úgyhogy mi ilyenkor nem kis tételben vesszük ezt a növényt, gyakorlatilag amíg terem mindenbe belefőzzük, sütjük.




Hagyományos sörkifli receptet kombináltam vajas medvehagymakrémmel. A krém több lett, mint amit felhasználtam, de semmi nem vész kárba a maradékot kis zacsiban lefagyasztottam, jó lesz télen.



Hozzávalók:
50 dkg fehér tönköly liszt. Ennek akár lehet a fel zab, fele teljeskiőrlésű tönköly is.
3 dl laktózmentes tej+pici cukor, 
1 zcs instant élesztő
1 dl kókuszolaj
csapott ek só

Medvehagymás vajkrém:
10 dkg laktózmentes teavaj (szobahő lágy)
20-30 g medvehagyma (egy kisebb csokor)
nagy csipet só










Mielőtt hozzáfogtam volna a sütőt előmelegítettem 180°C-ra.

A medvehagymát aprítógépben ledarálom, hozzáadom a vajat és a sót alaposan kikeverem.

Hagyományosan tejben felfuttatott élesztővel kelt tésztát gyúrok. Meleg konyhában kelesztem duplájára. Négybe veszem a tésztát, 2-2 tészta lesz egy pár. Kör alakúra nyújtok két tésztát egymás mellett, nagyon vékonyra. Az egyik adag tésztát megkenem medvehagymás vajkrémmel, ráborítom a másik kinyújtott tésztát, felvágom mint egy pizzát, legalább 12 szeletre. Feltekerem a szélesebb szélétől a keskenyebb felé, lekenem tojással és a sütöm 180°C-on 20-25 pecig.




Tipp:
Szebb lesz a kifli, ha kétszer kened le tojással, két kenés között pihentesd 15 percig a tepsiben, addig szépen tud még kelni.

Egész mennyiség 24 db: 
3380 Kcal / 
265g Ch

1 db kifli: 
140 Kcal 
11g Ch






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése