Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. december 18., hétfő

Pihe-puha mézeskalács

Ezt a receptet a kolleganőmtől kaptam, nálunk a munkahelyen már mindenki ezt süti, mert amíg csak tart puha marad. Nem egy szuper fitt mézesrecept, sőt, viszont ajándéknak ennél tökéletesebbet nem tudok elképzelni. ezt még valamikor ősrégen az életmódváltsom kezdeti szakaszában sütöttem, akkor még ott tartottam, hogy a sima lisztet elkezdtem lecserélni tönkölyre, mert az tisztább minőségű és egészségesebb..és kb ennyi, amint látjátok lejjebb ebben a receptben még porcukorral dolgozok, de ma már az is száműzött lett.



Hozzávalók:
60 dkg liszt (én Csókos Fanni fehér tönköly lisztet használtam)
20 dkg akácméz
15 porcukor (én barna cukrot daráltam) Ma már 4 ek 4x-es megy helyette bele.
1 ek kotányi mézes fűszerkeverék
1 tojás felverve villával
1 Rama sütő margarin (25 dkg)
20 g szódabikarbóna

A lisztet elkevertem a szódabikarbónával, mézesfűszerrel. A  mézet mikróban meglangyosítottam és a elkeverem benne a cukrot. A lisztkeverékhez adtam a felvert tojás a mézes cukrot és a szobahőmérsékletűre olvadt margarint. Az egészet jól kigyúrom, 1 órára hűtőbe teszem. Ezután kezdek dolgozni vele.


Sütőpapíron kinyújtom a tésztát 2 mm vastagra, rányomkodom a mintát, a maradékot leveszem róla és a sütőpapírt a mézes formákkal ráteszem egy tepsire. Azért így, mert a tészta nagyon lágy és különben nehezebb vele dolgozni. 190°C-on 8-10 percig sütöm alsó-felső sütésen. NE hőlégen!

Egy napot álljon a tészta írókázás előtt.



Írókához:

1 tojás fehérjét felverek egy pici citrom facsart levével, 5 ek porcukorral és 2 tk étkezési keményítővel. Egy kanállal teszek a zacskóba, nem többet így könnyebb tartani és rajzolni.

Terülőmázhoz:
1 tojás fehérje, pici citromlé, 2 tk étkezési keményítő 2-3 ek porcukor, annyi, hogy folyékony maradjon az íróka.
A terülőmáz minimum egy napig szárad szóbahőn.

A képen dupla adag látható, mert 25-30 db díszt kellett készítenem gyerekem iskolájának karácsonyi vásárába.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése