Hozzávalók:
60 dkg liszt (én Csókos Fanni fehér tönköly lisztet használtam)
20 dkg akácméz
15 porcukor (én barna cukrot daráltam) Ma már 4 ek 4x-es megy helyette bele.
1 ek kotányi mézes fűszerkeverék
1 tojás felverve villával
1 Rama sütő margarin (25 dkg)
20 g szódabikarbóna
A lisztet elkevertem a szódabikarbónával, mézesfűszerrel. A mézet mikróban meglangyosítottam és a elkeverem benne a cukrot. A lisztkeverékhez adtam a felvert tojás a mézes cukrot és a szobahőmérsékletűre olvadt margarint. Az egészet jól kigyúrom, 1 órára hűtőbe teszem. Ezután kezdek dolgozni vele.
Sütőpapíron kinyújtom a tésztát 2 mm vastagra, rányomkodom a mintát, a maradékot leveszem róla és a sütőpapírt a mézes formákkal ráteszem egy tepsire. Azért így, mert a tészta nagyon lágy és különben nehezebb vele dolgozni. 190°C-on 8-10 percig sütöm alsó-felső sütésen. NE hőlégen!
Egy napot álljon a tészta írókázás előtt.
Írókához:
1 tojás fehérjét felverek egy pici citrom facsart levével, 5 ek porcukorral és 2 tk étkezési keményítővel. Egy kanállal teszek a zacskóba, nem többet így könnyebb tartani és rajzolni.
Terülőmázhoz:
1 tojás fehérje, pici citromlé, 2 tk étkezési keményítő 2-3 ek porcukor, annyi, hogy folyékony maradjon az íróka.
A terülőmáz minimum egy napig szárad szóbahőn.
A képen dupla adag látható, mert 25-30 db díszt kellett készítenem gyerekem iskolájának karácsonyi vásárába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése