Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. december 21., csütörtök

Hawaii csirke indián rizzsel

Nem fogjátok elhinni, de az indián rizs vagy másnéven vad rizs tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy vadvizi fűféle aminek  a magja zabra vagy rozsra hasonlít. Nevét onnan kapta, hogy dakota és chipeva indiánok egyik fő táplálék forrása volt. Igen könnyen emészthető, magas fehérjetartalma mellett a B1, B2, vas, cink, kálcium és magnézium tartalma is sokkal magasabb a többi nővényben találhatónál. Dióra emlékeztető fűszeres íze igazi kulináris csoda, tökéletes összhangot képez az ananásszal.








40 dkg csirkemell
1 ek olivaolaj
2 dl rizs tejszín
4 db ujjnyi vastag anananász
5 dkg lakaktózmentes trapista (lehet vilolife sajt is)
50 g indián rizs (sós vízben főzve)

jégsaláta
laktózmentes natúr joghurt (adagonként 1 ek a salátéra)+ só
szeletelt mandula adgonként 1 kis marékkal







A jénait kikenem az olivaolajjal, ráteszem a szeletelt, de nem klopfolt csirkemelleket. Sózom, bekenem a rizstejszínnel. Nekem csak rizs habkrémem volt itthon, erre akkor jöttem rá amikor rá akartam önteni a főzőtejszínt a húsra és az állaga nagyon sűrű volt. Úgyhogy így sütöttem és szerintem így még jobb is volt, mint sima főzőtejszínnel.
A bekent húsokra tettem a szeletelt ananászt, mindegyik közepébe töltöttem főtt indián rizst (kikerevrtem kevés joghurttal, hogy ne száradjon ki sütés közben). Leszórtam 5 dkg laktózmentes trapistával és megsütöttem.

Amikor a hús megpuhul a sok levet amit eresztett leöntöm alóla és még 5-10 percig sütöm pirulásig.

Salátához a jégsalátát durvára vágom, kikeverem 1 ek joghurttal, pici sóval és a madulával.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése