Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 31., kedd

Zserbó csiga- tönkölyliszttel

Ha azt mondanám, hogy tegye fel a kezét, aki szereti a Zserbót, vagy régiesebb nevén a Zserbót, biztos vagyok benne, hogy igen sok ember jelentkezne. Mindenki szereti, főleg ha mástól kapja, mint például a nagyitól. A gond itt kezdődött pontosan, hogy a nagyinak elfelejtettünk szólni, hozzon egy nagy tepsivel, ha már úgyis jön. Nem nagy ördöngösség ugyan elkészíteni, csak hát ott van az a sok lap, amit ki kell nyújtani, mind meg kell kenni..áhh, na ez nem az én műfajom, évente talán csak kétszer szakítok időt ekkora hacacáréra. Na, de a család ezt enne, úgyhogy kicsit lerövidítettem a munkát és meg született a


Zserbó csiga 24 db
Tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölylliszt vegyesen
1,5 dl langyos laktózmentes tej
2 ek étolaj
1/2 zacskó porélesztő
1 tojás sárgája
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer

Töltelék:
20 dkg darált dió
1 kis üveg frissen főzőtt gyömbéres birslekvár (lehet helyette diabetikus barack lekvár)
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer

Máz:
10 dkg 70%-os csokoládé ( kb fele kellett csak, a többit másra használtam)
1 tk rumaroma
3-4 ek víz

A kelt tésztát kidagasztom, kétszeresére kelesztem.
Közben elkészítem a gyömbéres birs lekvárt, 8 db birsalmát kockázok, 2 ek 4x-es erősségű édesítővel és 4 karika gyömbérrel puhára főzőm. Turmixolom, 1 ek dzsemfixel sűrítem és hűtöm.
A kinyújtott tésztára kenem a meleg, de nem forró lekvárt vastagon, rászórom a diót, és rászoróm kézzel az édesítőszert. Feltekerem, karikára vágom és sütöm 20 percet 180°C-on
Mázhoz vízgőz felett felolvasztom a csokit, rumaromával és annyi vízzel, hogy folyós legyen. A kihűlt csigákra csorgattam.


Egész mennyiség: 
3275 Kcal 
253,8g Ch

1 db Zserbó csiga: 
136 Kcal
10,5 g Ch

Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése