Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 23., hétfő

Zelleres-gombás csirke

Egész mennyiség: 1500 Kcal / 101,8 Ch

Hozzávalók:
60 dkg csirkecomb (nekem szárnycomb volt itthon)
10 dkg zeller
1 nagy tv paprika
2 dl laktózmentes tejföl
50 dkg apró szemű csiperke
natúr vegeta, só
1 vöröshagyma
1 babérlevél
1 tk oliva olaj



Egy serpenyőbe olajat teszek, ráaprítom a vöröshagymát, ráteszem a sajtreszelőn lereszelt zellergumót és a nagy lyukon reszelt tv paprikát. Egyben pici sóval lepárolom, amikor már kezd levet engedni és a hagyma is üvegesedik, rárakom a mosott tisztított csirkecombokat és a tejfölt. Fedő alatt hagyom kicsit párolni, majd felöntöm 2,5 dl vízzel, szórok rá natúr vegetát és egy babérlevelet újra lefedem. Közben a gombákat megpucolom és ráteszem az egytálra. Addig főzöm, amíg a hús félig el nem készül, ezután már fedő nélkül hagyom, hogy visszasűrűsödjön. Nem kell liszt a sűrítéshez, mert a zeller elvégzi dolgát.

Köretnek én cukkinis quinoát készítettem:
100 ml mosott quinoa
200 ml víz
pici vegeta

kb 20 percig főztem, de addig biztosan amíg kipattogott, kevertem hozzá 5 dkg reszelt cukkinit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése