Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 14., szombat

Tonhalas pite Alap Finn-pite recepttel

Sógornőm volt olyan kedves, hogy lefordította nekem a kedvenc finn piténk receptjét legnagyobb örömünkre. 
Margóra, a dl és l-ek nem véletlen mértékegységek, a finnek szeretnek így mérni mindent..hála Istennek.
Alap recept
100 g laktózmentes vaj (kis kocka)
3 dl liszt (nálam tönköly)
1 tk só
1 tojás
Tölelék:
1 l rókagomba (nem kaptam így helyette 2 tonhal konzerv ment bele)
1 póréhagyma és kis lilahagyma
200 laktózmentes vajkrém
2 dl laktózmentes tejföl
2 tojás
1 dl parmezán (nálam sima laktózmentes trapista)
+olajbogyó
A tésztát kigyúrtam nekem kellett hozzá még 1 ek víz, de gondolom ez lisztfüggő.
Kivajazott formába rettem. A hozzávalókat kikevertem, formába öntöttem, tetejére még reszeltem kevés sajtot,.
170°C-on 60 percet sült. Addig mindenképp, amíg a közepét ütögetve keménynek nem érzem.
Az én nem kimondottan pite formám 26cm átmérőjű.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése