Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 23., hétfő

Pizzás csiga 40 perc alatt

60 db mini csigusz (5cm)

Egész mennyiség: 2757 Kcal / 355 Ch
1 db 45 Kcal / 6 Ch

Csiga tésztához
25 dkg zabpehelyliszt
25 dkg tönkölyliszt
3 dl mandulatej v más növényi
2 tk só
1 dl olaj
½ zcs porélesztő

Pizza krémhez:
2dl sűrített paradicsom
oregano
bazsalikom
édesítőszer
1 ek étekzési keményítő, ha nincs jó a tönköly liszt is.



A liszteket összekeverem, hozzáadom a sót és az olajat, a tejben feloldom a porélesztőt kicsi cukorral és felfuttatom, és a tésztához adom. Összecsukott újjakkal, lapátoló mozdulatokkal összedogozom a tésztát egy kelesztőtálban. Rossz idő esetén beteszem a sütőbe 40°C-ra, 15 percre, nyáron kint az asztalon 15 perc alatt kelesztem, közben készítem a pizza krémet.

Pizza krémhez a sűrített paradicsomot elkeverem bazsalikommal és oregánoval, ha házi paradicsompüréd van, akkor adjál hozzá sót és kevés édesítőszert, ha boltival dolgozol, akkor előbb kóstold meg és az alapján ízesítsd. Adjál hozzá 1 ek gluténmentes (kukorica) keményítőt vagy tönkölylisztet, főzd fel alacsony hőfokon sűrűre.

A megkelt tésztát vedd félbe és nyújtsd téglalap alakúra, kend meg a pizza krém felével, ha úgy érzed, hogy még mindig lágy a krém, adj hozzá még lisztet vagy a bekent tésztára szórj lisztet. Tekerd fel és éles késsel vágd karikára.

Kicsi és sok csigákat kapsz, ha jobbról balra, széltében nyújtod a tésztát. Kevesebb és nagyobb csigákat kapsz, ha tőled a fal felé hosszában nyújtod a tésztát.


180°C-on 20-25 perc alatt kész. A tepsibe nem kell sütőpapír és bekenni sem kell, mert a tészta olajos így nem tapad le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése