Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 23., hétfő

Gyümölcsös-zabos kalács

30 dkg zabpehely liszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
1 tojás
3 dkg vénusz (tejfehérjementes )margarin
2,5 dl mandulatej+1 vanília kikapart bele
2 marék édesítőszer
½ zcs porélesztő+1 tk cukor                                            
5 dkg vegyes aszalt gyümölcs +1,5 mandulatej
1 tojás kenéshez


Az aszalt gyümölcsöket kétszer átmosom, ezután mandulatejbe leáztatom. A liszteket összekeverem és átszitálom, hozzáadom az édesítőszert, a tojást és az olvasztott margarint. Felfuttatom a tejben az élesztőt 1 tk cukorral, majd ráöntöm ezt is a lisztre és alaposan eldolgozom. Legalább 30 percet kelesztem, de addig biztosan, amíg duplájára nem kel. 
Kétfelé veszem a tésztát. A két cipóból négy-négy szálával kiskalácsokat formálok, lekenem tojással és újra kelesztem, mielőtt sütőbe teszem megint lekenem. Előmelegített sütőben 170°-on 30 percet sütöm.
Mivel kevés glutént tartalmaz a tészta ezért szakadósan kel, az íze viszont pont ugyanolyan finom, mint a fehérlisztes társaié, csak sokkal egészségesebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése