Magtejek esetén a mandula után ízre és ásványi anyagtartalma miatt a máktej a legideálisabb az otthon is elkészíthető tejek között édességek felhasználásához. Hihetetlenül krémes állagot ad, nem képez üledéket, ráadásul tele van a csontunk épségét őrző kálciummal. A mákban lévő olaj, ami szintén oldatba megy át, erős anitoxidáns, rákmegelőző hatású. Maga a máktej, cseppet sem semleges ízű, hanem tényleg mák ízvilágú és mellette intenzív mák illatú, ezért aki magában fogyasztja valószínű furcsának fogja találni. Kakaóba nem annyira illik, kezdtem ezt a mondatot írni, de tegnap gyerekem azonnal rácáfolt, a mákos kakaónál finomabbat még nem ittunk, de süteményekbe, palacsintába, goofriba, krémekbe, bármilyen édességbe is tökéletes. Én holnap palacsintába fogom keverni.
Természetes a házi máktejnek köze nincs az opiátokhoz is felhasznált máktejnek, hiszem a házi máktej a mindenki által fogyasztott, érett magokból készül, míg a narkotikumok a nyers éretlen mák gubóból vannak kipréselve, ezért a házi máktejnek egyáltalán nincs semmilyen bódító hatása, gyógyhatása viszont annál több.
Hozzávalók:
2,5 dl szemes mák
1,5 liter víz
mosószer és öblítő mentes konyharuha
A mákot pár órára forralt vízzel leáztatom, lehet előző este is áztatni. A mák enyhén megszívja magát, a sok kosz, kellemetlen ízanyag kiázik belőle.
1,5 l vizet felteszek forrni, a langyosra hűlt vízből a leszűrt mákhoz öntök annyit amivel éppen tudom botmixerrel dolgozni. Addig turmixolom, amíg fehér lé nem keletkezik belőle.
Leszűröm konyharuhán, majd újabb adag vizet öntök rá és megint botmixerezem, leszűröm.
Ezt a folyamatot addig végzem amíg sűrű fehér lé jön ki a facsarás során, amikor már világosodik, abbahagyom. Egy kis szitán még egyszer átszűrve a végleges edénybe öntöm.
Hűtőben tárolandó.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése