Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2021. január 31., vasárnap

Máktej házilag

Magtejek esetén a mandula után ízre és ásványi anyagtartalma miatt a máktej a legideálisabb az otthon is elkészíthető tejek között édességek felhasználásához. Hihetetlenül krémes állagot ad, nem képez üledéket, ráadásul tele van a csontunk épségét őrző kálciummal. A mákban lévő olaj, ami szintén oldatba megy át, erős anitoxidáns, rákmegelőző hatású. Maga a máktej, cseppet sem semleges ízű, hanem tényleg mák ízvilágú és mellette intenzív mák illatú, ezért aki magában fogyasztja valószínű furcsának fogja találni. Kakaóba nem annyira illik, kezdtem ezt a mondatot írni, de tegnap gyerekem azonnal rácáfolt, a mákos kakaónál finomabbat még nem ittunk, de süteményekbe, palacsintába, goofriba, krémekbe, bármilyen édességbe is tökéletes. Én holnap palacsintába fogom keverni. 



Természetes a házi máktejnek köze nincs az opiátokhoz is felhasznált máktejnek, hiszem a házi máktej a mindenki által fogyasztott, érett magokból készül, míg a narkotikumok a nyers éretlen mák gubóból vannak kipréselve, ezért a házi máktejnek egyáltalán nincs semmilyen bódító hatása, gyógyhatása viszont annál több. 

Hozzávalók:
2,5 dl szemes mák
1,5 liter víz
mosószer és öblítő mentes konyharuha

A mákot pár órára forralt vízzel leáztatom, lehet előző este is áztatni. A mák enyhén megszívja magát, a sok kosz, kellemetlen ízanyag kiázik belőle.



1,5 l vizet felteszek forrni, a langyosra hűlt vízből a leszűrt mákhoz öntök annyit amivel éppen tudom botmixerrel dolgozni. Addig turmixolom, amíg fehér lé nem keletkezik belőle.
Leszűröm konyharuhán, majd újabb adag vizet öntök rá és megint botmixerezem, leszűröm.
Ezt a folyamatot addig végzem amíg sűrű fehér lé jön ki a facsarás során, amikor már világosodik, abbahagyom. Egy kis szitán még egyszer átszűrve a végleges edénybe öntöm. 
Hűtőben tárolandó.

                                                             Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése