Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 13., csütörtök

Pirított hagymás máj hajdinával

Most egy nagyon megosztó étel következik, annyira megosztó, hogy nálunk pl csak én szeretem egyedül, hogy ma nem leszek népszerű sem a neten sem itthon az tuti..este talán hazajön a férjem és ezzel a csodás étellel fogom várni :D :D lehet vissza is menekül azzal a lendülettel, de nem baj szoktam mondani több jut nekem :D .


Hozzávalók:
400 g csirkemáj
1/4 db hagyma (70 g)
2 db babérlevél
1 db bocskorpaprika (75 g)
200 g borsó
100 g hajdina
1 ek olivaolaj

*sok fekete bors, ha nem vagy fekélybeteg

A hagymát 1 ek olivaolajjal elkezdem lepirítani, hozzáadom a négybe vágott alaposan megmosott csirkemájat, babérlevelet, aprított paprikát, sót és fedő alatt pirítom. A sótól a csirkemáj nem lesz kemény a hiedelemmel szemben, ha négybe vágod a májat, akkor durrogni sem fog. Mivel vizet ereszteni minden hozzávaló, így több olajra sem lesz szűkség. 

Külön sós vízben kifőzöm a borsót és megsült májhoz teszem és együtt pirítom őket fedő nélkül kb 5 percig.

Mellé sós vízben főtt hajdinát készítettem amit főzés előtt alaposan átmostam több vízben.

Egész mennyiség 730 g = 1 nagy serpenyő:
Kalória:1106 Kcal
Szénhidrát: 89 g

100 g Pirított hagymás máj hajdinával:
Kalória: 152 Kcal
Szénhidrát
: 12 g

*IR, PCOS esetén 100 g adagból számold ki a napszaki mennyiséget. 2/3 lassú, kevesebb, mint 1/3 gyors szénhidrátot tartalmaz így ebédre, vacsorára kiváló választás.

*Gyomorfekély, GERD, gastritis esetén szigorúan bors nélkül, a hagymát aprítás után le kell sózni, fedő nélkül hagyni, hogy levet eresszen, kinyomkodni és csak ezután lehet sütésre használni.

Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése