Ma anyukám békebeli puncs torta receptje következik szénhidrát csökkentettebb verzióban. Nem sok süteményt szerettem gyerekkoromban, pedig anyu minden hétvégén sütött, sőt néha még hétköznap is, de emlékszem ez volt az egyik amit nagyon, de nagyon szerettem és az egyik amit viszonylag ritkán készített, pedig még krémet sem kell főzni hozzá.
Piskóta hozzávalói:
6 tojás
6 ek barna rizsliszt=120 g (vagy tk liszt)
6 ek eritrit
3 ek víz
1 zcs sütőpor=12 g
Puncs alaphoz:
0,5 kis üveg rumaroma
2 dl meggylé
35 g szafi szénhidrát csökkentett főzés nélküli puncs puding (vagy egyéb puncs puding vagy autentikusan barack lekvár)
1 marék mazsola
Mázhoz:
100 g eritrit
20 ml meggylé
Vizes piskótát készítek:
A tojás fehérjét felverem csipet sóval, nagyon keményre.
Ezután a tojás sárgáját az eritrittel fehéredésig, rajzolósra verem.
Alaposan elkeverem a sütőport a liszttel, majd kanalanként a folyamatosan vert tojássárgájához teszem, hozzáadom a 3 ek vizet és teljesen homogénné dolgozom.
A sárgájás részhez keverem a felvert fehérjét, fakanállal nagy mozdulatokkal elkeverem.
Vajjal kikent és 1 ek liszttel meghintett kicsi 20 cm-es torta formába teszem. Előmelegített sütőben 180°C-on 35 percet sütöm. Résre nyitva hagyom a sütőajtót, sütőt elzárom és benthagyom amíg langyosra nem hűl.
A kihűlt piskótát 3 részre vágom az aló és felső rész keskenyebb legyen, mint a középső.
A puncs alaphoz a rumaromát elkeverem a meggylével és a mazsolával, hozzákockázom a középső piskótát, masszává dolgozom, majd beleszórom a puncs pudingport. Alaposan elkeverem. Ha nincs ilyen pudingod, akkor autentikusan cukormentes barack lekvárral keverd el, anyukám főzött puncs pudinggal készítette, hogy durván puncs íze legyen. Ezt a masszát a két piskóta lap közé simítom, majd bevonom mázzal. Az alsó és felső piskótalap krém felé eső részét meggylével enyhén meglocsolom.
Eritrithez hozzáöntöm a meggylét alaposan kikeverem, ezzel a mázzal leöntöm a tortát. Sajnos nem lesz olyan szép, mint az igazi cukros társa, mert a piskóta megissza, de azért a lényeg mégis a tetején lesz. Húgommal egyet értettünk abban, hogy a máz miatt nagyon édes lett torta, pedig az eredetin sima cukros máz van, hát ennyire szoktunk el a nagyon édes dolgoktól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése