Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 14., péntek

Diétás Puncskocka torta

Ma anyukám békebeli puncs torta receptje következik szénhidrát csökkentettebb verzióban. Nem sok süteményt szerettem gyerekkoromban, pedig anyu minden hétvégén sütött, sőt néha még hétköznap is, de emlékszem ez volt az egyik amit nagyon, de nagyon szerettem és az egyik amit viszonylag ritkán készített, pedig még krémet sem kell főzni hozzá. 


Piskóta hozzávalói:
6 tojás
6 ek barna rizsliszt=120 g (vagy tk liszt)
6 ek eritrit
3 ek víz
1 zcs sütőpor=12 g

Puncs alaphoz:
0,5 kis üveg rumaroma
2 dl meggylé
35 g szafi szénhidrát csökkentett főzés nélküli puncs puding (vagy egyéb puncs puding vagy autentikusan barack lekvár)
1 marék mazsola 

Mázhoz:
100 g eritrit 
20 ml meggylé

Vizes piskótát készítek: 
A tojás fehérjét felverem csipet sóval, nagyon keményre.
Ezután a tojás sárgáját az eritrittel fehéredésig, rajzolósra verem. 
Alaposan elkeverem a sütőport a liszttel, majd kanalanként a folyamatosan vert tojássárgájához teszem, hozzáadom a 3 ek vizet és teljesen homogénné dolgozom.
A sárgájás részhez keverem a felvert fehérjét, fakanállal nagy mozdulatokkal elkeverem.

Vajjal kikent és 1 ek liszttel meghintett kicsi 20 cm-es torta formába teszem. Előmelegített sütőben 180°C-on 35 percet sütöm. Résre nyitva hagyom a sütőajtót, sütőt elzárom és benthagyom amíg langyosra nem hűl.
A kihűlt piskótát 3 részre vágom az aló és felső rész keskenyebb legyen, mint a középső.

A puncs alaphoz a rumaromát elkeverem a meggylével és a mazsolával, hozzákockázom a középső piskótát, masszává dolgozom, majd beleszórom a puncs pudingport. Alaposan elkeverem. Ha nincs ilyen pudingod, akkor autentikusan cukormentes barack lekvárral keverd el, anyukám főzött puncs pudinggal készítette, hogy durván puncs íze legyen. Ezt a masszát a két piskóta lap közé simítom, majd bevonom mázzal. Az alsó és felső piskótalap krém felé eső részét meggylével enyhén meglocsolom.

Eritrithez hozzáöntöm a meggylét alaposan kikeverem, ezzel a mázzal leöntöm a tortát. Sajnos nem lesz olyan szép, mint az igazi cukros társa, mert a piskóta megissza, de azért a lényeg mégis a tetején lesz. Húgommal egyet értettünk abban, hogy a máz miatt nagyon édes lett torta, pedig az eredetin sima cukros máz van, hát ennyire szoktunk el a nagyon édes dolgoktól.

*IR esetén, ha nem ajándékba készíted és Te is ennél belőle a mazsolát ki kell hagynod, finom lesz nélküle is.

Jó étvágyat kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése