Pirított hagymás kenyerem egy napon születtek a túró rózsáimmal, ha már ment a sütő kihasználtam a helyzetet, úgyis több hajtás kell egy kenyérnek alapon teljesen egyszerre dagasztottam, mire a rózsák kisültek a kenyér is lassan a sütőbe készült. Szénhidrát csökkentett, nagyon puha és gyönyörűségesen szép, illatozik a pirított hagymától..szóval szerelem az utolsó morzsáig, csak hát ez nem morzsálódik.
Hozzávalók:
250 g Dia-wellness 50-es liszt
4 g por élesztő
2 dl mandulatej (kókusztej nem jó)
10 ml olaj
1 marék pirított hagyma (20 g) Készen vettem dobozos kiszerelésben.
1 púpos tk só
A tejet mikróban meglangyosítom, hozzáadom a marék hagymát, hogy megszívja magát és ne legyen kemény, teszek bele a lisztből egy 1 tk-al és mehet bele 4 g porélesztő is. Hagyom felfutni.
A liszthez öntöm a sót, alaposan elkeverem, majd az olajat és a mandulatejet, kidagasztom, duplájára kelesztem. Ha hideg a konyha, akkor 50°C-os sütőben keleszd. Tej helyett mehet bele víz is, de nekem az a tapasztalatom, hogy így sokkal finomabb.
Amikor megkelt, ujjaimmal téglalapra nyomkodom, jobbról középre hajtom, balról középre hajtom, majd lentről indítva feltekerem. Újra hagyom kelni. Ezt még kétszer elvégzem, végül vagy cipóra, mint vagy veknire formázom, kinek hogy tetszik. Sütőpapírral bélelt kis jénaiba vagy cseréptálba teszem. Éles pengével bevágom az oldalát és a tetejét, hagyom újra kelni, de már nem kell kétszeresre. Mehet a 210°C-os sütőbe kb 45 percre.
Amikor az alja is kemény és nem puha, akkor a jó. Kiveszem, lelocsolom langyos vízzel, konyharuhába tekerem és rácson hagyom teljesen kihűlni, csak ezután szelhető.
Egész mennyiség 450 g:
Kalória: 1109 Kcal
Szénhidrát:107 g
100 g Pirított hagymás kenyér:
Kalória: 246 Kcal
Szénhidrát: 24 g
*IR, PCOS esetén: elenyészőmennyiségben, de tartalmaz gyors szénhidrátot a hagyma miatt, viszont az olaj és a magas rost tartalmú liszt nagyon jól visszafogja. Tízóraira és uzsonnára kiváló választás, hagyma nélkül készítve a nap bármely szakában fogyasztható, ebben az esetben az egész 450 g-os kenyérből kiesik 8 g gyors ch.
*Gyomorfekély, gastritis, GERD: az áztatott pirított hagyma nem okoz majd gondot, a lényeg, hogy a hagyma áztatva legyen.
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése