Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 16., vasárnap

Pirított hagymás kenyér (szénhidrát csökkentett)

Pirított hagymás kenyerem egy napon születtek a túró rózsáimmal, ha már ment a sütő kihasználtam a helyzetet, úgyis több hajtás kell egy kenyérnek alapon teljesen egyszerre dagasztottam, mire a rózsák kisültek a kenyér is lassan a sütőbe készült. Szénhidrát csökkentett, nagyon puha és gyönyörűségesen szép, illatozik a pirított hagymától..szóval szerelem az utolsó morzsáig, csak hát ez nem morzsálódik.


Hozzávalók:
250 g Dia-wellness 50-es liszt
4 g por élesztő
2 dl mandulatej (kókusztej nem jó)
10 ml olaj
1 marék pirított hagyma (20 g) Készen vettem dobozos kiszerelésben.
1 púpos tk só

A tejet mikróban meglangyosítom, hozzáadom a marék hagymát, hogy megszívja magát és ne legyen kemény, teszek bele a lisztből egy 1 tk-al és mehet bele 4 g porélesztő is. Hagyom felfutni.
A liszthez öntöm a sót, alaposan elkeverem, majd az olajat és a mandulatejet, kidagasztom, duplájára kelesztem. Ha hideg a konyha, akkor 50°C-os sütőben keleszd. Tej helyett mehet bele víz is, de nekem az a tapasztalatom, hogy így sokkal finomabb.

Amikor megkelt, ujjaimmal téglalapra nyomkodom, jobbról középre hajtom, balról középre hajtom, majd lentről indítva feltekerem. Újra hagyom kelni. Ezt még kétszer elvégzem, végül vagy cipóra, mint vagy veknire formázom, kinek hogy tetszik. Sütőpapírral bélelt kis jénaiba vagy cseréptálba teszem. Éles pengével bevágom az oldalát és a tetejét, hagyom újra kelni, de már nem kell kétszeresre. Mehet a 210°C-os sütőbe kb 45 percre.

Amikor az alja is kemény és nem puha, akkor a jó. Kiveszem, lelocsolom langyos vízzel, konyharuhába tekerem és rácson hagyom teljesen kihűlni, csak ezután szelhető.

Egész mennyiség 450 g:
Kalória: 1109 Kcal
Szénhidrát:107 g 

100 g Pirított hagymás kenyér:
Kalória: 246 Kcal
Szénhidrát: 24 g 

*IR, PCOS esetén: elenyészőmennyiségben, de tartalmaz gyors szénhidrátot a hagyma miatt, viszont az olaj és a magas rost tartalmú liszt nagyon jól visszafogja. Tízóraira és uzsonnára kiváló választás, hagyma nélkül készítve a nap bármely szakában fogyasztható, ebben az esetben az egész 450 g-os kenyérből kiesik 8 g gyors ch.

*Gyomorfekély, gastritis, GERD: az áztatott pirított hagyma nem okoz majd gondot, a lényeg, hogy a hagyma áztatva legyen.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése