Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. január 26., vasárnap

Szuper diétás Farsangi fánk

Farsangi időszak fánk nélkül nem létezik. Pihe-puha, könnyű, finom, édes tésztájával gyerekek és felnőttek nagy kedvence.. ééés mostantól a diétázóké is, hiszen sütőben sütve igazán kímélő desszertet készíthetsz.


Hozzávalók 
8 tenyérnyi fánkhoz vagy 16 normál mérethez:
250 g 50%-al csökkentett ch tartalmú Dia-Wellness liszt
2 db tojássárgája
150 g joghurt
2 dl tej
2 kk (4 g) instant élesztő
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer

1 ek olaj kenéshez
+ 90 g 50%-al csökkentett ch tartalmú Dia-Wellness liszt formázáshoz (3-4 nagy marék)

diabetikus lekvár a tetejére

1. lépés: A tejet langyosítsd meg, szórd bele az élesztőt és 1 tk lisztet, futtasd fel.

2. lépés: Adj mindent a kimért liszthez, keverd ki alaposan fakanállal.

3. lépés: Hagyd magára, hogy kétszeresre dagadjon a boldogságtól.

4. lépés: Tedd szilikon lapra, 3 marék liszttel gyúrd át a lágy tésztát.

5. lépés: Vágd 8 golyóra, 1 marék liszttel formázd kerekre és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.

6. lépés: Kend le olajjal, nyomj a közepébe egy kávés poharat, hogy legyen helye a lekvárnak, amíg melegszik a sütő újra kel a fánk.

7. lépés: Tedd előmelegített sütőbe, süsd ki 190°C-on  30 perc alatt.

8. lépés lesz a kedvenced: pakold meg lekvárral és már eheted is.

Utóirat: A kávés poharas lenyomat teljesen felesleges a közepére, mert ducira dagadnak sütés közben.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése