Liszt és hozzáadott cukormentes tortát sütöttem nagyon sportos szomszédomnak és a még sportosabb lányának, mert annyira sokat segítenek nekem...nem voltam teljesen önzetlen, azért egy tényleg őszinte, kíméletlen kritikát vártam cserébe, negatív nem jött vissza, csak a plusz ötösök, úgyhogy valószínű tényleg jól sikerült. Kicsit izgat a vajon milyen lehetett a piskóta, mert nem kóstoltam meg, úgyhogy szerintem ezt a hétvégén újra lesütöm, már tudom is mi lesz belőle.
Lisztmentes piskóta hozzávalói:
3 ek szemes mák (50 g)- nem kell ledarálni!
4 ek zabkorpa (80 g)
1 kk sütőpor
2 ek Dia-wellness cukorhelyettesítő
10 db S-es tojás
2 ek joghurt (95 g)
Krémhez:
2 kis doboz mascarpone (2 x 250 g)
4-5 púpos ek olvasztott alaposan lecsurgatott erdei bogyós gyümölcs (150 g)
2 dl cukormentes tejszínhab+ 1 zcs habfixáló
összesen 3 ek Dia-wellness cukorhelyettesítő
Fagyosan vett erdei bogyós gyümölcs mixet teljesen szobahőmérsékletűre olvasztom, szitán alaposan lecsorgatom.
A piskótához a tojásokat kettéveszem, habot keményre verem.
A zabkorpát, mákot, cukorhelyettesítőt, sütőport elkeverem egymással, hozzáadom a joghurttal kikevert tojássárgákat, hagyom állni 10 percet.
A sütőt bekapcsolom 190°C-ra.
A tojás fehérje habhoz öntöm a tojássárgájás masszát (amit előtte azért átkevertem), fakanállal nagy mozdulatokkal óvatosan, hogy a hab ne törjön össze elkeverem. Sütőpapírral bélelt tortaformába teszem.
A sütőt hőlégkeverésre állítom, beteszem a piskótát 15 percig sütöm 190°C-on.
Ezután 160°C-ra veszem a hőmérsékletet és még tovább sütöm 30 percet.
Én a piskóta tetejét, ahogy betettem letakartam egy sütőpapírral, hogy a hőlég ne égesse meg.
Elzárom a sütő ajtaját fakanállal kitámasztom és bent hagyom még 10 percet.
Krémhez a szoba hőmérsékletű mascarponet elkeverem 2 ek cukorhelyettesítővel, hozzáadom a lecsepegtetett bogyós gyümölcsöt, óvatosan, hogy ne törjön össze elkeverem. A kihűlt piskótára kenem. Aki szuper cukrász az szépen keni, Én béna vagyok, úgyhogy szoktam mondani a rusztikus tortákat kedvelem :D
Ennek a tetejére jön az édesítőszerrel és habfixálóval felvert tejszínhab.
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése