Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. augusztus 17., szombat

Aranyló töltött csirke

Fitten, könnyedén, de azt is mondhatnám szénhidrátcsökkentve és lightan készült a töltött pipink. Most nem házi pipit sütöttem és nem is piacit, de azért nagyon figyeltem arra, hogy szabad tartású legyen és GMO mentes élelemmel etessék, próbálok optimista lenni és elhinni, hogy tényleg így volt. Annyi biztos, hogy sütés közben messze, -messze kevesebb víz főtt ki a csirkéből, mint egy átlagos tápos húsból, a mi igen jó jel és a színe is szép aranyló sárga maradt, bár ahhoz azért én is kicsit hozzásegítettem pár db friss növénnyel.


Hozzávalók:
1 db Csirke zsigerelve
1 kis db kacsa máj (lehet csirke máj is)
petrezselyem zöldje
kevéske zeller zöldje
sok frissen őrölt tarka bors
1 gerezd fokhagyma reszelve

pár szelet szénhidrátcsökkentett kenyér
2 tojás
1 nagy db sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1 kis db zellergumó
2-3 szál zeller levél
oliva spré

A csirkét megmosom, nem érdekel mit mond az ÁNTSZ, a bolti csirkék mind koszosok és vidéki életem során is mindig szép tisztára mosás után használtuk fel a csirkét, úgyhogy Én a csirkét megmosom még hozzá jó alaposan. Ezután oliva sprével lefújom és alaposan besózom, ahol vastagabb a hús réteg ott vastagabb sóréteget teszek,  a szárnyak és a comb vége enyhébben lesz sózva, és persze a belseje is kap egy hintést.

Összeállítom a tölteléket:
A zöldeket aprítom, fokhagymát sajtreszelőn lereszelem, hozzáütök 2 tojást, sok borsot őrlök hozzá, sózom és hozzáadok 5-6 szelet ch csökkentett kenyeret valamint egy kis darabka májat (nálam kacsa aprólék leves készült Én onnan vettem ki a kacsamájat). Alaposan eldolgozom, ha nagyon száraz lenne, akkor marékkal vizet öntögetek hozzá. Betöltöm a csirkébe.

Egy cseréptálat oliva sprével kifújok, teszek az aljába szeletelt zellert, sárgarépát és petrezselyem gyökeret és zeller levelet, erre fektetem a csirkét. Nem adok hozzá sem vizet sem egyéb több olajat, mert bőven elég lesz ami kijön a csirkéből. Lefedem és max hőfokon puhára sütöm, de közben sűrűn locsolgatni kell a csirke alatt keletkezett szép sárga lével. Leveszem a cseréptál tetejét és aranybarnára sütöm.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése