Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. június 5., szerda

Mexikói fiesta

Eljutottam abba az időszakba amikor a legkisebb sáskám is már csak azt tudja kántálni a mi legyen az ebéd című lemezemre, hogy hús! Azt mondják kolléganőim ez még csak a kezdet, pedig már ez is teljesen kiakasztó, bármennyit főzök, abból valahogy sosem elég. Ha nagyon tuti vagyok 2 napig kitart a kaja..na a mostani recept nem tartozik ez utóbbiak közé.


Hozzávalók:
500 g csirke mell filé

1 ek natúr laktózmentes joghurt (60g)
mexikói fiesta fűszerkeverék
2 dl basmati rizs (160 g)
1 dl főtt kukorica (70 g)

2 db csirkemellet lapján 3-3 szeletre vágok, nem klopfolom, csak pár helyen bevágom a vastagabbakat késsel, hogy gyorsabban megsüljön. Sózom, jó alaposan megszórom mexikói fiszta fűszerkeverékkel, teszek még hozzá 1 ek natúr laktózmentes joghurtot, hogy a hús ne legyen száraz, mert olajat nem fog kapni.

A grill vas serpenyőben fedő alatt elkezdem lesütni, amikor már a keletkezett lé kezd elfogyni alóla leveszem a fedőt és meggrillezem a húsokat. Ha nincs fűszer keveréked vagy nem tudod beszerezni, akkor kevéske vegetát keverj egy csípős fűszerpaprikával, chili pehellyel, őrölt köménnyel. Szerintem ne hajolj a gőz fölé szimatolni, mint az egyszeri, mert kimarja a szemed :D

Közben készítheted a köretet, ami egy teljesen snassz kukoricás rizs, de basmati rizzsel készítve, mert annak a legjobb a glikémás indexe. Ha hozzám hasonlóan még fogyasztó szakaszban vagy, akkor a köretet etesd meg nyugodtan a családdal és vegyes zöldségekkel nyomd a husit.

A hús egész mennyisége köret nélkül:
Kalória: 634 Kcal
Fehérje: 114 g
Zsír: 15 g
Szénhidrát: 2,3 g

A kukoricás rizs egész mennyisége:
Kalória: 644 Kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 141 g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése