Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. június 7., péntek

Lazackrémes kapros palacsinta

Kapor szezon van úgyhogy én már a palacsintába is belevarázsoltam, annyira szeretem az illatát és markáns ízét. Nálunk minden héten van palacsinta, megőrjít vele gyerekem, a héten kivételesen nem édes, hanem sós változatban került az asztalra, kicsit skandinávosan, kicsit magyarosan, de a miénk és nagyon finom. Szerintem simán a kis étkezés császára..egyszerűen minden benne van ami egy egészséges, laktató ételben kell: antioxidánsok, vitaminok, rengeteg fehérje, hosszú felszívódású szénhidrát..szóval No1.


Hozzávalók 6 db palacsintához:
150 g jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
1 tojás
nagy csipet só
1 púpos tk kapor levél
4 dl laktózmentes tej +0,5 dl víz

Töltelékhez:
300 g lazac
1 kk őrölt füstölt paprika
fish fűszer keverék
200 g túró
100 g tejföl

kapor


A lazacot ujjnyi vékony csíkokra vágom, sózom, paprikázom, fűszerezem, meglocsolom negyed citrommal és hagyom állni amíg a palacsinta sül, így átjárja a füstös íz és a só is.

Nyugi egész biztos jól fogsz lakni 1 db palacsintával, mert olyan szép kis duncoskák lesznek, hogy csuda..Szóval a palacsinta tészta hozzávalóiból csomómentes tésztát készítek, hagyom állni 15 percet.
Tapadás mentes palacsinta sütőben kisütöm őket, az én sütöm már eléggé a végét járja mostanában rendesen le is égeti a palacsintáimat akár mit csinálok, úgyhogy lassan új állja helyét, ettől független nagyon finom a tészta.

A lazacokat jó forró tapadásmentes serpenyőben kisütöm, 1-1 perc oldalanként elég neki.

A túrót kikeverem a tejföllel, kaporral, sóval.

Félbevágom a palacsintákat, vékonyan megkenem túrós cuccal, teszek rá sült lazacot és feltekerem.

1 db lazacos palacsinta: 
Kalória:336 Kcal
Fehérje: 21 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 22 g

Extrém diétázóknak vagy cukorbetegeknek, mást is ennének még mellé kiszámoltam fél palacsintára is az adagot:
1/2 db lazacos palacsinta:
Kalória: 168 Kcal
Fehérje: 10,5 g
Zsír: 9,0 g
Szénhidrát: 11 g









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése