Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. december 5., szerda

Svéd húsgolyó spenót ágyon

Svéd húsgolyó rajongóknak egy újabb variáció, nekem nagyon bejött és valószínű a családnak is, mert tömték magukba tésztával. Kicsit vicces volt, ugyanis maga a recept gluténmentes, de ha már nem vettek észre semmit egy világért el nem árultam volna. Ezért jó kétféleképp főzni, mert az ilyen alaprecepteknél úgysem veszik észre a különbséget. Tejfehérje érzékenyeknek egy jó hír, megoldható növényi hozzávalókkal a recept.


Húsgolyó hozzávalói:
50 dkg pulykadarált hús
Petrezselyem zöldje aprítva
1 gerezd fokhagyma aprítva
frissen őrölt bors, ízlés szerint
nagy csipet só

Mártás hozzávalói:
125g bébi spenót
natúr vegeta

1 kis doboz laktózmentes natúr joghurt
1 ek rizsliszt
3 dl víz

Elkészítés módja:
A húsgolyó hozzávalóit alaposan elkeverem, kicsi golyókat formázok.
Tapadásmentes serpenyőt lefújom olivasprayvel, a húsgolyókat kérgesre sütöm, így nem fog szét esni.
Amikor a húsgolyók minden oldala megsült, hozzáadom a nagyra darabolt spenótot. Felöntöm a vegetával, sóval, rizsliszttel elkevert joghurttal. Felöntöm 3 dl vízzel, fedő alatt főzöm 30 percet.
Időnként megkeverem, szépen be fog sűrűsödni.

Amikor megfőtt 2 dkg laktózmentes trappistát reszelek hozzá, ha nem szeretnél sajtot tenni bele, akkor nyugodtan elhagyhatod ezt a lépést.

A recept kitűnően működik kókusztejszínnel és Violife sajttal is.
Nem diétázók spagetti tésztával fogyasszák.

Jó étvágyat kívánok!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése