Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. december 24., hétfő

Gyöngyöző roseval sült vargányás pulyka

Karácsonyi asztal szinte elképzelhetetlen pulyka nélkül, ha még nincs ötleted a töltelékhez, akkor próbáld ki bátran ezt.


Hozzávalók:

4 kg-os bébi pulyka bontva

Töltelékhez:
10g szárított vargánya
30 dkg csiperke apró kockákra vágva
15 dkg padlizsán apró kockákra vágva
2 tojás
30 g száraz hántolt köles
petrezselyem zöld jó sok

frissen őrölt vegyes bors
50 g reszelt zeller gumó

Páchoz:
4-5 ek olaj

1 narancs leve
1 dl gyöngyöző száraz rose
rozmaring ágak

A pulykát belülről és kívülről is olajjal megkenem, sózom, így hagyom pár órát hideg helyen, hogy a só és az olaj átjárja A fenti töltelékkel megtöltöm, jut belőle a nyaki részhez is. A zöldségek nedvességét a szárított vargánya és a köles fogja felvenni, ha nincs szárított vargányád 50g kölest tegyél hozzá.

Meglocsolom narancslével és 1 dl roseval. Újra sózom. A savasság segít a gyorsabb sülésben és omlóssá teszi a húst. kb 3,5 órán át sütöm 200°C-on fedő alatt, 20-30 percenkénk a szafttal meglocsolgatva.
Fedő nélkül 180°C-on pirulásig még kb 30 percet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése