Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. december 23., vasárnap

Csavart bejgli

Ismerős amikor a kétféle bejgliből az egyik gyorsabban tűnik el, mint a másik, mert valahogy mindenki ugyan azt szereti jobban. Na annak az időknek vége!


Bejgli hozzávalói:
50 dkg fehér tönköly liszt
1 zcs nyírfacukros vaníliás pudingpor
6 g sütőpor (1/2 zcs)
10 dkg szoba hőmérsékletű ráma
60g = 4 ek 4x-es erősségű édesítőszer darálva
1 tojás
1,5 dl laktózmentes tej

Töltelékhez:
35-35 dkg darált dió és mák
2-3 ek laktózmentes tej
2-2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
A mákos töltelékbe citrom reszelt héja, diós töltelékbe narancs reszelt héja került

Kenéshez:
1 tojássárgája + 1 ek laktózmentes tej

A lisztet a pudingporral, sütőporral elkeverem, átszitálom. Hozzáadom a tojást, margarint, édesítőszert és a tejet. Alaposan eldolgozom. Lágy masszát fogok kapni. kb 2 órára hűtőbe teszem, nálam egy egész estét volt bent.

Elkészítem a tölteléket. A mákot kiverem édesítőszerrel, citromhéjjal és annyi tejjel, hogy éppen ne legyen száraz a mák. Akkor jó, ha golyókat tudsz formálni belőle. Ugyan így készül a diós változat is, abba kevesebb tej fog kelleni.

A tésztát vékonyra kinyújtom, ujjnyi vastagon mákos tölteléket halmozok, egyet tekerek rajta, az összeérő részeket jól elnyomkodom, majd derelye vágóval levágom a vékony rudat. A következőt ugyan így diós töltelékkel. A párokat feltekerem.

Tojássárgáját 1 ek tejjel villával felverem, a csavart bejglicskéket lekenem. Hűtőben pihentetem 1 órát. Újra lekenem és pihentetem még legalább fél órát. Ezután 180°C-on sütöm alsó-felső sütésen 40 percet.

Nekem 4 rúd jött ki ebből az adagból és egy maradék szóló, amit csavart mákosnak tekertem fel. A rudak száma attól függ mennyire készíted vastagon a tölteléket.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése