Bejgli hozzávalói:
50 dkg fehér tönköly liszt
1 zcs nyírfacukros vaníliás pudingpor
6 g sütőpor (1/2 zcs)
10 dkg szoba hőmérsékletű ráma
60g = 4 ek 4x-es erősségű édesítőszer darálva
1 tojás
1,5 dl laktózmentes tej
Töltelékhez:
35-35 dkg darált dió és mák
2-3 ek laktózmentes tej
2-2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
A mákos töltelékbe citrom reszelt héja, diós töltelékbe narancs reszelt héja került
Kenéshez:
1 tojássárgája + 1 ek laktózmentes tej
A lisztet a pudingporral, sütőporral elkeverem, átszitálom. Hozzáadom a tojást, margarint, édesítőszert és a tejet. Alaposan eldolgozom. Lágy masszát fogok kapni. kb 2 órára hűtőbe teszem, nálam egy egész estét volt bent.
Elkészítem a tölteléket. A mákot kiverem édesítőszerrel, citromhéjjal és annyi tejjel, hogy éppen ne legyen száraz a mák. Akkor jó, ha golyókat tudsz formálni belőle. Ugyan így készül a diós változat is, abba kevesebb tej fog kelleni.
A tésztát vékonyra kinyújtom, ujjnyi vastagon mákos tölteléket halmozok, egyet tekerek rajta, az összeérő részeket jól elnyomkodom, majd derelye vágóval levágom a vékony rudat. A következőt ugyan így diós töltelékkel. A párokat feltekerem.
Tojássárgáját 1 ek tejjel villával felverem, a csavart bejglicskéket lekenem. Hűtőben pihentetem 1 órát. Újra lekenem és pihentetem még legalább fél órát. Ezután 180°C-on sütöm alsó-felső sütésen 40 percet.
Nekem 4 rúd jött ki ebből az adagból és egy maradék szóló, amit csavart mákosnak tekertem fel. A rudak száma attól függ mennyire készíted vastagon a tölteléket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése