Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. december 11., kedd

Diétás Dió torta

Barátosném szülinapra szeretett volna egy tojásmentes diótortát sütni ismerősének, így sütöttem neki egy próbát. Első gondolatom a tojás kiküszöbölése volt, de aztán rájöttem, hogy azért ebből már én is szeretnék enni, úgyhogy glutén és cukormentes is lett a recept egyben.


Kevert tészta hozzávalói:
15 dkg darált dió
1 tk utifű maghéj liszt 8g
4 ek jelölten gluténmentes zabpehely liszt 120g
1 zcs sütőpor 12g
2 ek étolaj
3 dl laktózmentes (lm) tej
3 kupa rumaroma
1 ek chiamag+3 ek lm tej+1 dl lm tej

Krém hozzávalói:
1 vaníliás puding
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
2 dl lm tej
1 kis doboz lm mascarpone 250 g vagy tf allergia esetén ennek megfelelő margarin.
10 dkg darált dió

A chiamagot leáztatom a 3 ek tejjel, időnként átkeverem, amikor félig megszívta magát, felöntöm 1 dl tejjel. Ez lesz az egyik kötőanyag.
A lisztet elkeverem a darált dióval, sütőporral. Hozzáadom a 3 dl tejet, rumaromát, édesítőszert és végült a chiamagos keveréket. Mindent alaposan elkeverek.

Egy kis tepsiben (25x16cm) vagy kerek tortaformában sütöm 200°C-on 10 percet, hogy a tészta jól feljöjjön ezután 180°C-on 35 percet.

Amikor a tészta kihűlt elkészítem a krémet:
A puding port az édesítőszerrel és a tejjel sűrű krémmé főzöm, hozzákeverem a darált dió 2/3-át, majd a mascarponét. Alaposan elkeverem villával, a tésztára kenem, tetejét a megmaradt dióval díszítem.

Margarinnal készült krémnél a margarin szobahőmérsékletű legyen. Gépi habverővel kell homogénné és habossá keverni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése