Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. november 28., szerda

Mandula tallérok

Advent első hétvégéjére a kekszes dobozom már egy féle kekszet biztosan rejteni fog. Nem kell hozzá túl sok minden és a gyerekek is szeretik készíteni. Mi ketten sütöttük fiammal, így kezdtünk hangolódni az ünnepekre.


Hozzávalók 27 db-hoz:
20 dkg mandulaőrlemény
5 dkg barna rizsliszt
5 dkg jelölten gluténmentes zabpehely darálva
12 dkg teavaj
2 tojás
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 tk (10g) sütőpor

díszítéshez mandula lapok (100g)

Blogban megtalálod a képet milyen mandulaőrleményt használtam, nem liszt volt!

A tészta hozzávalóból nagyon lágy masszát készítek, akár egy hagyományos cookienak. Kicsi diónyi golyókat formázok, sütőpapírral bélelt tepsiben szétlapítom őket, szélüket kiskanál hátával visszaformázom. Megszórom mandula lapokkal, kicsit a tésztába nyomkodom.

170°C-os sütőben alsó-felső sütésen sütöm kb 20 percet, amíg a szélei barnulni kezdenek.

Egész mennyiség:
Kalória: 3290 Kcal
Szénhidrát: 88,7g
Fehérje: 94,6g
Zsír: 274,3g

1 tallér:
Kalória: 121,8 Kcal
Szénhidrát: 3,3g
Fehérje: 3,5g
Zsír: 10,1g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése