Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. november 19., hétfő

Karácsonyi mini kuglófok

Karácsonyi bűntelen bűnözésre egy szuper jó kis recept készítettem, ahol a cukormáz nem látott cukrot mégis isteni édes, ahol a liszt fele el van csalva mégis tökéletes az állag, ahol hozzáadott cukrot és zsiradékot nem látott a recept mégis abbahagyhatatlan kategória.


Hozzávalók 6 db-hoz:
150 g jelölten gluténmentes zabpehely darálva (lehet liszt is)
1 sütőpor
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 tojás+1 sárgája
125 g laktózmentes túró (1/2 kis doboz)
2 g mazsola mosva, kb 2 ek
1 púpos ek laktózmentes tejföl (zsiradék helyett)
1 narancs reszelt héja
20 g aprított törökmogyoró
3 ek laktózmentes tej

Rózsaszín máz:
4 púpos ek por eritrit
2 ek meggylé (nálam édesítőszerrel készült házi)

Töltelékhez:
50 g túró
1 ek laktózmentes natúr tejföl
1 tk 4x-es erősségű édesítőszer
2 púpos ek aprított törökmogyoró

Művelet a szokásos, mindent alaposan eldolgozok egymással.
Szilikon mini kuglóf formákba töltöm majdnem tele, így szép kis púpos aljú kuglófokat kaptok. A kuglófokat egyenesre vágom, a leeső rész és a kuglóf nagyobbik része közé majd krémet töltötök.

Alsó-felső sütésen 170°C-on sütöm 20-25 percet.
Formában hagyom félig kihűlni, kiszedem őket, amíg hűlnek, elkészítem a mázat és a krémet.

Egész adag:
Kalória: 1364 Kcal
Szénhidrát: 99 g
Fehérje: 80 g
Zsír: 65 g

1 mini kuglóf:
Kalória: 227 Kcal
Szénhidrát: 17 g
Fehérje: 13 g
Zsír: 11 g

IR, PCOS esetén 1/3 gyors ch-t tartalmaz mazsola formájában, így tízóraira és uzsonnára fogyasztható.


A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.

Jó étvágyat kívánok!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése