Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. október 14., vasárnap

Diétás Meggyes-mákos kocka

Másfél hete egy jó meggyes-mákos sütire vágyom, először a meggy hiányzott aztán meg a késztetés a sütésre, így pohárkrém lett a végeredmény, na de ma már nem bírtam tovább és belecsapta a sütésbe. Nahát, erre érdemes volt várni, nagyon diétás és nagyon finom lett.


Piskóta hozzávalói:
20 dkg darált mák
10 dkg darált Eritrit
2 ek jelölten gluténmentes zabliszt
20 dkg reszelt birsalma
8 tojás fehérje habbá verve
1/2 zcs sütőpor

Meggyes krémhez:
50 dkg magozott meggy-nálam fagyasztott (a levével együtt legyen ennyi)
2 ek Szafi reform epres puding (lehet Oetker is, de akkor át kell számolnod)

Krémhez:
8 tojás sárgája
2 dl laktózmentes tej (Tf allergia esetén rizstej vagy mandulatej)
1 púpos ek jelölten gluténmentes zabliszt
1 zcs zselatinfix
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer vagy bármi. amit szeretsz.
25dkg laktózmentes túró

A mákos piskótához a száraz alapanyagokat nagy szitán szitáld át, hogy a mák ne csomósodjon össze. Add hozzá a sajtreszelőn lereszelt kukacmentesített birsalmát és óvatosan a tojások felvert habját. Tepsiben sütőpapíron süsd 180°C-on 30-35 percet, de tűpróbáig biztosan Én félig nyitott sütőajtónál hagytam hűlni, így nem esik össze.

Amikor kihűlt a vékony piskóta ketté vágom, az egyikre a meggyzselé kerül: A meggyet főzd fel az elkevert pudingporral, várd meg amíg kihűl és tedd a mákos piskótára, fedd be a másik felével, tedd a hűtőbe, amíg a krém elkészül.

Krémhez a tojások sárgáját keverd el a zabliszttel, add hozzá az édesítőt, a tejet és nagy alacsony hőmérsékleten vagy vízgőz felett folyamatos keverés mellet főzd sűrű krémmé. Amikor már fakanállal rajzolni tudsz benne, akkor vedd le, hagyd hűlni. Langyosan már hozzáadhatod a túrót, ez teljesen kihűti a krémet. Botmixerrel dolgozd át. Közben szórd bele a zselatinfixet és dolgozd tovább, amíg klassz krémet nem kapsz. Tedd a hűtőbe kb 30 percre, hogy dermedjen.
Ezután kend a tortára. Lehet akár azonnal is szelni, ki mennyire csábul el, a legszebb, ha kicsit még az egész hűl.


Egész mennyiség=15 kocka:
Kalória : 2702 Kcal
Szénhidrát: 172g
Fehérje: 147,2g
Zsír: 142g - telített: 32,5g

1 kocka:
Kalória: 180 KCal
Szénhidrát: 11g
Fehérje: 9,8g
Zsír: 9,4g - telített: 2,1g











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése