Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. július 18., szerda

Cookies

Tegnap derűre ború jött nálunk annyira, hogy az erdei piknikünket is elmosta, ázott verébként ezerrel tekertünk haza..így aztán temérdek időm (kerek egy órám) maradt tartós kekszek sütésére. Úgyis egy bő hónapja üres hassal szomorkodott a hatalmas kekszes üvegem, hát megtömtem, mint Mici mackót. Egy hagyományos alapreceptből készült négy variáció:
Pörkölt diós,-Nagyon mazsolás,-Dupla csokis és Kókuszos Cookies.



Hozzávalók az alaprecepthez:
20 dkg jelölten gm zabliszt
5 dkg jelölten gm zabpehely
1/2 zcs sütőpor
15 dkg Eritrit
1 tojás
125 g lm teavaj
10 dkg bármi amit szeretnél (a dupla csokishoz 1 ek cukormentes kakópor és 10 dkg 70% étcsoki)


A lisztet elkeverem a zabpehellyel és a sütőporral. Hozzáadom amivel szeretném ízesíteni: 10 dkg kókuszreszeléket vagy 10 dkg mazsolát vagy 10 dkg pörkölt diót vagy 10 dkg étcsokit.
A tojást az édesítőszerrel és a szobahőmérsékletű vajjal habosra kavarom hozzáadom a fenti lisztes keverékhez és kézzel tésztát  gyúrok belőle.

A duplacsokist úgy készítettem, hogy a kimért 20 dkg zablisztből kivettem 1 ek lisztet helyébe 1 ek cukormentes kakaóport  tettem + 10 dkg 70%-os étcsokit. A diót úgy pörköltem meg, hogy amíg a sütő bemelegedik csak addig sütöm.

Kis golyókat formálok, a golyókat a két tenyerem között kilapítom nagy tepszibe szorosan egymás mellé teszem. Sütőpapíron 170°C-on 15 percig sütöm. Kicsit puha pogácsákat kell kapni, ami hűlés közben kekszé keményedik majd.
Semmiképp ne süsd őket 20 percen túl, mert akkor kiszarad és porhanyós, szétesős lesz!

Alap recept 20 db natúr keksz: 2012 Kcal / 131g Ch
Alap recept 1 db natúr keksz: 100 Kcal / 6,5 g Ch

Kókuszos keksz 1 db: 134 Kcal / 6,5g Ch

Pörkölt diós keksz 1 db: 133 Kcal / 6,5g Ch

Nagyon mazsolás keksz 1 db: 115 Kcal / 9,8 g Ch

Duplacsokis keksz 1 db: 127 Kcal / 7,1g Ch

 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése