Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. február 26., hétfő

Spenótos-gombás csirke

Tudom, hogy a spenót egy igen megosztó növény vagy szereti valaki vagy soha meg nem enné, nálunk az a hihetelen szitu áll fenn, hogy mindhárman szeretjük, a fiam a férjem és Én is, ami szeritem azért nem egy álltalános jelenség. Igazából mindegy, hogy hogy készül, így ahogy most ragu mellé vagy salátának vagy főzeléknek vagy hústölteléknek ebből még sosem sikerült eleget főznöm. Ezzel az étellel egy bibi van, hogy a gombát nem eszi a fiam, ez olyan gyerek bolondéria, ahogy hallom egy osztálytársai sem eszi meg a gombát,  úgyhogy a mai főztöm csak kettőnké lesz a férjemmel, gyermekemnek sül vacsira a csirke szárnyacska.





20 dkg csiperke gomba
125g-os bébi spenót (friss leveles)
30 dkg filézett csirke felsőcomb
1/2 vöröshagyma
3-4 db babérlevél
himalaya só fehérbors és ízlés szerint
1 ek olivaolaj
1 kis doboz laktózmentes natúrjoghurt+1 ek gluténmentes zabpehelyliszt (vagy teljeskiőrlésű tönkölyliszt)

A gombát mosás, hámozás után szeletelem, a húst felkockázom. Olivaolajon lesütüm a kockára vágott vöröshagymát, ráteszem a húst és magas hőfokon kérget piritok rá. Sózom, borsozom, hozzáadom a babérleveleket, nagyon kevés vízzet öntök rá éppen csak kicsit kb fél decit, mert a gomba sok vizet fog ereszteni.
Addig főzőm, amíg a hús megpuhul.
Kikeverem a joghurtot a liszttel és elkeverem a raguban, amikor már kezd sűrűsödni hozzáteszem a mosott bébispenótot, elkeverem és már lehet is tálalni.
Spenótot nem kell hamarabb beletenni, mert így több vitamin marad benne épen, mivel bébispenótot használtam ezért szépen átpuhul a gőztől.

Basmati rizzsel tálaltuk.

Egész mennyiség: 708 Kcal / 26,5 Ch



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése