Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. január 14., vasárnap

Mandarinos-mézeskalács tiramisu

Nem tudom ki, hogy van vele, de ahogy eltünnek a karácsonyi ünnepek onnantól a mézekalács már nem téma, bekerül egy szép kis dobozba és következő évben lám meglepetés ott a tavalyi, aminek természetesen semmi baja nincs, mert a méz szépen tartósította. Az idén először készítettem gluténmentes mézeskalácsot Szafi reform csökkentett szénhdráttartalmú kenyér és péksütemény liszttel, de ebbe nem tettem annyi mézet amennyit szoktam a hagyományos mézeskalácsba, ezért úgy döntöttem inkább bedolgozom tiramisuba, ha mégsem állna el egy évig ne kelljen kidobni, mert azt a témát nagyon nem szeretem.





30 dkg gluténmentes mézeskalács
0,5 dl laktózmentes tej áztatáshoz, lehet mandulatej is
szafi reform bourbon vaníliás pudingpor megvásárolható itt
3 dl laktózmentes tej
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer megvásárolható itt
250 g laktózmentes mascarpone
1 dob rizstejszín
3 db mandarin

A mézeseket beáztattam tejbe, betettem hűtőbe. Délelőtt fogtam hozzá áztatni, időnként átforgattam kanállal, délután raktam össze az egészet, mert a mézes nem szívja meg magát olyan gyorsan, mint mondjuk egy sima babapiskóta. Ez egyébént az össz macera az édességgel.

A pudingpot felfőztem 3 dl tejben, hozzáadtam az édesítőszert, kihűtöttem, beletettem a mascarponét jól elkevertem, hozzáadtam a felvert rizstejszín 2/3-át.
Lerétegeztem az áztatott mézest a krémet és a kockázott mandarint, tetejére tettem a maradék tejszínt, egy órára hűtőbe tettem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése