Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. december 5., kedd

Kritálycukor mentes kínáló dobozka Télapónak

Itt van már a Télapó...méég nem, de mi az idén is készültünk rá gyermekemmel. Most rénszarvas szán helyett kínáló dobozkát és a belevaló kis mézes falatokat sütöttük, díszítettük, természetesen kristálycukor mentesen, IGEN MÉG AZ ÍRÓKA IS!..és legnagyobb örömömre az idén már az összeragasztást szinte végig Bence fiam csinálta. Jó vastagon "bemalterolta, nehogy szétessen és a Télapó ne adjon ajándékot" :D Úgyhogy utólag azért leszórtam kókuszreszelékkel, kicsit szebben mutasson.



Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg teljeskiőrlésésű tönkölyliszt-Csókos Fannit használok
10 dkg olvasztott akác méz
8 dkg Rama margarin
1 zcs mézes füszerpor
1 kk sütőpor
1 tojás
3 ek tej

Írókához:
1 tojás fehérje
Otthon darált Eritritol-0Kcal-ás és nem felszívódó szénhidrátot tartalmaz.
1 kk citromlé

Íróka készítése: A tojásfehérjét elkezdem verni, fél álapotban hozzácsepegtetem a citromlét és kanalanként az Eritritolt. 6-7 ek kellett összesen, addig adagoltam, amíg a hab el nem kezdett hullámot verni az edényben, a habverőről éppen csak le nem cseppenő állag a jó. Ragasztásoz teljes kemény habot használtam, úgyhogy újra vertem a habot és tettem hozzá még 1 ek édesítőt.

Mázhoz:
Zöld és piros zselé állagú ételfesték
2-2 tk por zselatin
víz

Színes máz készítése: A zselatint és a festéket kis kávépohárba tettem, annyi vizet kapott, hogy félig lett a kávéspohár. Elkevertem homogénre, betettem a mikróba pár pillanatra, amikor habosodott kivettem, jól átkevertem. Langyosra hűtve kentem be a mézeseket.

A mézeskalács forma készítése:
A lisztet elkeverem a fűszerrel és a sütőporral. Az olvasztott mézben elkeverem a margarint, tojást és hozzáadom a lisztkeverékhez. Gyúrás közben adtam hozzá még 3 ek tejet. Éppen csak addig pihentettem szobahőn, amíg már nem volt ragacsoa a tészta. Ekkor kinyújtottam fél ujjnyi vastagra és kiszabtam a ládikát egy mézesház sütőforma segítségével. A maradék tésztából különbőző kiszúrókkal sütiket készítettünk. 170°C-on 10 percet sütöttem, kihűtöttem és lekentem a mázzal. Kb fál óra száradás után írókáztuk, a nagyja munkát már ő maga végezte, a képen az Én munkám már csak a tájkép. Egy órát hagytam száradni ezután összeragasztotta gyerekem.
2767 Kcal / 448 g Ch
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése