Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. november 15., szerda

Sacher muffin

Karácsonyi próbasütés eredményeként megszületett a tökéletes puha kis fenyőmuffinom Sacher torta inspirációban. Természetesen csökkentett szénhidrát tartalommal, hozzáadott cukortól mentesen és a gyorsabb mérés érdekében bögrésen-kanalasan, hogy a karácsony előtti időszak a csendes ráhangolódásban teljen, ne a sütés-főzés miatti hajtásban.


1 bögre=2,5 dl

Hozzávalók:
1 bögre jelölten gluténmentes zabpehelyliszt (100 g)
1 bögre szénhidrátcsökkentő lisztkeverék (100g) Ch csökkentő liszt
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer ( vagy 4 ek eritrit ) 4x-es errőségű édesítő
2  ek laktózmentes tejföl (100 g)
2 bögre laktózmentes tej (0,5 l)
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
2 ek citrom leve
1 púpos ek kakaópor
1 ek étolaj
1 tojás



 

Bevonathoz:
5 dkg 70 %-os étcsoki+3 ek víz
1 kis üveg (370 g-os) sárgabarack lekvár eritrittel és xylittel édesítve


Sütőt előmelegítem 180°C-ra, sütési idő 30 perc. Aki eritrittel süti annak 160°-ra és a sütési idő 45 perc lesz.

Külön tálban a száraz anyagokat összekeverem, külön tálban a nedves anyagokat, tejet előtte meglangyosítom és a tojás legyen szobahőmérsékletű.
A két hozzávalót alaposan összekeverem, 2-3 percig hagyom állni.

Kiadagolom a fenyő formákba 3/4-ig érjen a massza, kb 30 percet sütöm, (tűpróbáig) Nekem 12 db fenyő formám volt csak kétszer ennyi kellett volna, így a felesleget crem brulee formába tettem.
Mivel másodszor sütöm sima hagyományos muffin formában is kipróbáltam úgy 18 db lett.

Hűtés után a sütőpor miatt keletkezett púpot levágom a tetejéről, ez jó lesz golyócskáknak, vízgőz felett olvasztott csokiba mártom, lapján elvágom, vékonyan megkenem lekvárral. 

Kopasz fenyő muffin24: 
936 Kcal / 81,6 Ch
Kopasz fenyő muffin1 db: 
39 Kcal / 3,4 Ch

Csokiba mártott, lekvározott fenyő muffin 24 db:
24 db: 1261 Kcal / 112,6 Ch
Csokiba mártott, lekvározott fenyő muffin 1 db:
52,5 Kcal / 4,69 Ch

Jó étvágyat kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése