Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. november 16., csütörtök

Grillezett csirkecomb dinsztelt csicsókával

Eszembe jutott, hogy az én nagymamám mennyi, de mennyi dinsztelt krumplit készített gyerekkoromban és senki nem tudta úgy megfőzni, mint Ő. A nagyik főztje már csak ilyen, én meg annyira megkívántam, hogy csak na! Szénhidrát szempontjából az, hogy csicsókát vagy burgonyát használok majdhogy nem mindegy, dehát a külcsíny mellett úgye már megint ott a belbecs, amitől inkább a csicsóka ezeféle jó tulajdonsága felé nyúlok, na persze nem fazékszámra nyakalva.

4 db csirke comb (felső) 420 g
grillfüszerkeverék


2 db csicsóka (200g)
1 közepes vöröshagyma

1 tk olivaolaj
fehérbors


A csikecombokat sóval és a grillfűszerrel jól bedörzsölöm. Jénaiban fedő alatt sütőben párolom amíg puha nem lesz a hús. Ezután saját levével locsolgatva fedő nélkül pirosra sütöm.

Közben elkészítem a köretet:
Csicsókát vékonyan meghámozom és szeletelem, a hagymát szintén. Mindekettőt beteszem egy kis fazékba az oliva olajjal, sóval és a borssal együtt. Először teljes magas hőn pirítom kb öt percig folyamatosan kevegélve, azután alacsony hőfokon, fedő alatt saját levével párolva. Ha nagyon kevés lenne a leve, akkor 1-2 kanálnyi vizet lehet alá tenni. Addig párolom, amíg a csicsóka készre nem puhul.

Plussz köret volt még adagonkánt 10 dkg cukormentes csalamádé.

1 comb 50 g dinsztelt csicsókával és 10 dkg csalamádéval: 308 Kcal / 46,8 Ch

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése