Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. február 7., péntek

Pirított magvas barna bulgur saláta

Nagyon egészséges saláta recept következik köszönhető a teljes kiőrlésű barna bulgurnak és a finom zöldségnek és a pirított magvaknak. Nemcsak salátának kitűnő, de akár egy könnyű vegán ebéddel is felér.


Hozzávalók 1 adaghoz:
0,5 dl barna bulgur (40 g)
100 g brokkoli
50 g sárgarépa
petrezselyem zöld 
10 g natur napraforgó
5 g fehér szezámmag

A brokkolit a sárgarépát megfőzöm.

Ezután a bulgurt felöntöm 2x-es mennyiségű vízzel, hozzáadom a sót, majdnem teljesen megfőzöm..alig pár perc lesz az egész. Amikor a vizet majdnem mind felszívta, hozzáadom a lecsorgatott főtt sárgarépát és brokkolit, aprított petrezselyemzöldet.

Tálalás előtt olaj nélkül pirított magvakkal átforgatom, így egyszerre meg lesz benne minden ami egy tökéletes salátához kell: roppanós magvak, teljes kiőrlésű gabona, karotin a répából és egy kis emésztés javító, vízhajtó hatású petrezselyemzöld.

Egész mennyiség:
Kalória: 254 Kcal
Szénhidrát: 35 g Ch

*IR, PCOS diétában:
2/3 lassú felszívódású ch, 1/3 gyors felszívódású ch a répa miatt, így vacsorára és tízóraira is mehet.
Fogyás esetén alacsony kcal miatt tökéletes.

*Gastrítis, fekélybetegségben GERD estén sincs semmi megjegyzés hozzá, így ahogy van a recept rendben van.

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése