Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. február 12., szerda

Mákos pite

A mákos- aszalt sárgabarackos pite ötlete kb egy hónapja kavarog az agyamban, amióta megláttam edzőm posztjai közt, ott sima mákos rácsos néven fut, nálunk a meggyes-mákos cuccok a királyok így be is zengtem a családnak az lesz. Persze meggyet nem találtam a fagyónkban, úgyhogy aszalt sárgabarackra improvizáltam az Ő részüket..hát kaptam is rendesen, hogy hol a meggy?!! Most mondjátok meg, az ember a kis ujját nyújtja.. :D Szerintem ezek nagyon el vannak kényeztetve.

Pite tészta hozzávalói:
300 g zabpehely lisztre darálva
1 púpos ek utifű maghéj LISZT (20 g)
1 kk sütőpor
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
2 tojássárgája
2 dl tej
100 g szobahőmérsékletű teavaj

A száraz alapanyagot jól elkeverem, azután minden más hozzávalóval egy gitt szerű tésztát gyúrok.

Töltelékhez:
300 g darált mák
4 púpos ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 dl tej
2 tojásfehérje habbá verve
meggy vagy nálam aszalt sárgabarack a családi részre, de ez el is hagyható

+ tojás kenéshez

A piteformát olvadt vajjal kikenem, belehelyezem a kinyújtott tésztát. A lelógó széleit levágom, félre teszem díszítésnek.

A mákot darálom az édesítőszerrel, hozzáöntöm a tejet, majd óvatosan belekeverem a habbal. Az egész mehet a piteformába. 

Jöhet a díszítés, tojással lekenem.

190°C-ra előmelegített sütőben 30 percet sütöm.

1 egész pite 12 szelet:
Szénhidrát: 207,3 g
Kalória: 3731 Kcal

1 szelet:
Szénhidrát: 17,2 g
Kalória: 310 Kcal





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése