Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. december 21., szombat

Éjszakai kelesztésű szénhidrát csökkentett kenyér

Nagyon tuti kis kenyeret sütöttem úgy, hogy szinte semmit nem dolgoztam vele, este lazán összekeverem, reggel meg kisütöttem. Isteni illata van, kár hogy frissen nem ehetek belőle, nagyon puha és ruganyos. Holnap reggel biztos ez lesz a reggelim. 😋😋😋


Hozzávalók
100 g zabpehely lisztre darálva
300 g Dia-Wellness 50-es liszt
+30 g kell még formázáshoz
4 dl langyos víz
10 g só
1 zcs (7 g), instant élesztő



A kétféle lisztet, sót, és instant élesztőt elkeverem kanállal. Én az egészet 2x nagy szitán átszitáltam, hogy laza levegős legyen. Hozzáöntöttem a langyos vizet. Egy igen lágy, fánk szerű masszát kaptam. Éppen egy picit kidagasztottam, de ha nem akarod nem muszáj így is hagyhatod, én imádok kelt tésztával dolgozni, úgyhogy nem bírtam megállni. 😊 Fóliázd le és hagy a konyhában reggelig.

Alaposan meg fog kelni.

50-es liszttel megszórt szilikon lapon tömörre dolgozom úgy, hogy megfogom a tészta szélét és középre hajtom, így megyek körbe körbe a tésztán.
Hát én ezek után elszakadtam a városba, újra kelt kb fél háromnegyed órát.
Megint lisztezett szilikon lapon az ujjaimmal kinyomkodom a tésztát vigyázva, hogy a levegő ne menjen nagyon ki belőle. Jobbról, balról középre hajtom, majd lentről szorosan feltekerem.
Az így kapott kenyeret késsel mosolygósra vágom és szilikon kenyér formába teszem.

Felkapcsolom a sütőt 200 °C-ra.
Mielőtt a sütőbe teszem a kenyeret egy nagy marék langyos vízzel megöntözöm, nem baj ha lefolyik a tészta alá, az jót fog tenni neki. Lefedem egy másik szilikon formával és a sütőbe teszem. Alulról a második rácson 200 °C-on 70 percet sütöttem.

Ha nincs szilikon forma, akkor sütőpapírral bélelt jénaiban is készíthető, csak le kell fedni.

Sütőből kivéve azonnal vízzel megecseteltem, konyharuhával bebugyoláltam és hagytam kihűlni egy lefelé fordított kenyértartó kosáron. Csak a teljesen kihűlt kenyeret szabad szeletelni.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése