Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. november 15., péntek

Jeruzsálemi céklapüré

Vannak azok a receptek, amiket az inernet nagy szelleme néha csak úgy eléd sodor, és azonnal tudod, hogy ezt azonnal meg is megcsinálod. Aztán jön ohhmmm, ha ilyen finom a "meghekkelt" változat, akkor mennyire lehet finom az eredeti.. és már tudod is, hogy muszáj beszerezned minden original hozzávalót, mert neked az is, az is kell!

Először leírom a saját konyhámban felelhető dolgokból összerakott meghekkelt Jeruzsálemi céklapüré receptjét, aztán jön az igazi is természetesen a szuperszónikusan jó blog linkjével együtt.



Hozzávalók:
1 db cékla
1 kis doboz joghurt
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 ek zabkorpa (lehet darált zabpehely is)
1 doboz cottage cheese


A céklát megfőzöm sós vízben, leszűröm minden más hozzávalót (a zabkorpán kívül) egy mixer edénybe teszek és botmixerrel alaposan ledogozom. Végén hozzákeverek 1 ek zabkorpát, amitől szépen be fog pürésedni.

Eszméletlen finom lett, annyira, hogy én sült pisztráng mellé ettem, a végén jobban fogyott, mint a hal :D

Eredeti Jeruzsálemi céklapüré:
150 g főtt/sült cékla
2 gerezd fokhagyma
125 g görög joghurt
200 g friss kecskesajt
1/2 kávéskanál só
2 teáskanál zaatar fűszerkeverék
1 teáskanál olívaolaj
Recept a pinkcékla.hu-ról való, imádat van ezerrel! Receptet a linken eléritek, érdemes kipróbálni mindkettőt: Jeruzsálemi céklapüré kecskesajttal



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése