Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. április 19., péntek

Erdei bogyós joghurtos torta


Meglepetés szülinapi tortát készítettem hugicámnak, nagyon habosra és nagyon szénhidrát szegényre, annyira, hogy az egész torta tartalmaz annyi szénhidrátot akár egy hagyományos szelet cukrászdai..Remélem elég csábító a gondolat egy próbára, mert igazán incsi-fincsi lett, úgyhogy ha valaki kedvet kap egy ilyen szuper diétás, kevés macerával járó torára húsvétra, akkor még ma betudja szerezni azt a pár hozzávalót ami kelleni fog.



Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:

Piskótához:
Szafi reform paleo süteményliszt keverék édesítőszerrel
6 tojás
35 g olaj
80 g víz

Habos krémhez:
7 dl Hulala cukormentes növényi habtejszín
3 dl laktózmentes joghurt (vagy Joya natúr joghurt)
lapzselatinból 4 lap
2 zcs expressz zselatin fix
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
10 dkg erdei bogyós gyümölcs mix fagyosan (felolvasztani és a levéből 50 ml kelleni fog)

Díszítéshez:
50 g 74%-os étcsoki
3 ek kókuszolaj
erdei bogyós gyümölcs
ehető virágok

A piskótához a zacskó hátoldalán lévő leírás szerint elkészítem a piskótát. Rémesen egyszerű lesz a feladat. Nekem egy nagyobb tortaformám van, amibe így egy ujjnyi vastag piskóta lett egy adagból. A piskótát rácson hagyom kihűlni.

Közben a fagyos bogyós gyümölcsöt kiolvasztom, a levéből 50 ml felfogok a többit alaposan lecsepegtetem.
Az 50 gyümölcslét elkeverem a joghurttal és 1 ek 4x-es erősségű édesítőszerrel, az édesítőnek el kell olvadni a joghurtos krémben. Felmelegítem a 4 lapzselatint pár ek vízben, hozzáadom a joghurtos keverékhez.
Felverem a tejszínhabot 2 ek édesítőszerrel, amikor félig kemény hozzáadom a habfixálókat, teljesen keményre dolgozom. Beleöntöm a rózsaszín joghurtot, alaposan elkeverem, majd a gyümölcs nagy részét is. Egy kicsit hagyok csak ki díszítésnek.

Amint elkevertem mindent máris a piskótára teszem, alaposan lenyomkodom, elegyengetem és megy a 3°C-os hűtőbe 1-2 órára.
Csoki díszítéshez a 74%-os étcsokit vízgőz felett 3 ek kókuszolajjal felolvasztom, ahogy elolvadt minden csoki darab azonnal elkezdem a torta szélére csorgatni.

Hűtés után bogyós gyümölccsel, ehető virággal és csokival díszítem.

Egy 16 szeletes torta:
Kalória: 3650 Kcal
Fehérje: 75,4 g
Zsír: 315 g
Szénhidrát: 124 g

1 szelet torta: 
Kalória: 228 Kcal
Fehérje: 4,7 g
Zsír: 19,7 g
Szénhidrát: 7,7 g




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése