Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. január 28., hétfő

Svéd ropogós kenyér

Szuperdiétás ropogós kenyér kis étkezésre szendvics alapnak vagy csak úgy önmagában is tökéletes. Végtelen egyszerű elkészíteni.


Hozzávalók 20 db-hoz:
25 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
10 dkg magkeverék (napraforgó, len, szezám, tökmag)
1 tk só
3 ek étolaj
2 dl víz

A sütőt előmelegítem 230°C-ra.
A lisztet elkeverem a sóval és a magvakkal, hozzáadom az olajat és a vizet alaposan eldolgozom. Eleinte ragacsos majd gitt állagú tésztát kapok. Ahogy áll a tészta egyre masszívabb alakot fog ölteni.

Óvatos kicsike mozdulatokkal nyomkodva-nyújtva kinyújtom a tésztát 2 mm vastagra. A nagy mozdulatos nyújtásnál a tészta szakadozni fog a magok miatt. Villával szurkáld meg.
Bármilyen formára vághatod vagy csak úgy simán tépkedheted. Ha azt sem szeretnéd tedd egyben a sütőbe és utólag tördel szét, igazából bármit tehetsz vele a végén úgy sem érsz rá azon gondolkodni milyen a formája, mert azonnal elkapkodják majd.

Tedd sütőpapírra és süsd 230°C-on 5 percet, ezután vedd vissza a sütőt 200°C-ra és süsd még 15 percet.

Az így kapott kenyerek légmentes kekszes dobozban hetekig eláll, persze csak ha kibírod, hogy ne járj rájuk.

Egész mennyiség:
Kalória: 1543 Kcal
Szénhidrát: 195 g
Fehérje: 50 g
Zsír: 57,5 g

1 db kenyérke:
Kalória: 77,2 Kcal
Szénhidrát: 9,75 g
Fehérje: 2,5 g
Zsír: 2,9 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése