Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. január 16., szerda

Diétás bagel

Szendvics alapnak bageleket sütöttem pár napra, mivel tudtam, hogy ez is tömény lesz és nem az a bolti szivacs fajta, ezért eleve kisebbeket formáztam, mire megpakolom a sok zöldséggel addigra pont jó lesz egy adagnak.


Hozzávalók:
15 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
10 dkg jelölten gluténmentes zabpehely
1 ek utifű maghéj liszt
4 g só
3 tojásfehérje
1 zcs (12 g) sütőpor
150 g laktózmentes natúr joghurt
250 g (kis doboz) laktózmentes túró

+ 10 dkg reszelt trappista

A száraz alapanyagokat összekeverem: zabpehely, zabpehelyliszt, utifű maghéj liszt, só, sütőpor.
A túrót és a joghurtot egy mixer edénybe teszem, alaposan eldolgozom, hogy ne legyen darabos a túró, hozzáadom a száraz alapanyagokhoz. Ugyan ebben az edényben a 3 tojásfehérjét is elturmixolom, hogy lazább legyen az állaga, ezt is az előzőekhez adom.
Alaposan eldolgozok mindent kézzel, jó kis ragacsos masszát kapok.

Hagyom állni kb 10 percet az utifű maghéj liszt miatt, hogy tudjon dolgozni, addig a sütőt előmelegítem 190°C-ra.

7 db 10 dkg-ás részre választom a tésztát, kiszúrom a közepét a legkisebb pogácsa szaggatóval. A megmaradt pogácsányi darabból ki fog jönni a nyolcadik adag. Kis cipókat formázok, enyhén lisztezett szilikon lapon, ellapítom őket egy ujj vastagra. Ujjammal kívülről és belülről a képek szerint kicsit megmagasítom. Sütőpapíron középső rács álláson, alsó-felső sütésen 190°C-on 30 percet sütöm. Amikor kész, megszórom sajttal, visszateszem a sajt olvadásáig 2-3 percre. Kiveszem, de a meleg tepsin hagyom kihűlni.

1 db bagel:
Kalória: 213 Kcal
Szénhidrát: 22,3 g 
Fehérje: 12,9 g
Zsír: 7,0 g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése