Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. december 15., kedd

Karácsonyi megújuló süti

Farkas Zsuzsi jógamestertől kaptam egy zseniális receptet. Az hagyján, hogy tök egyszerű kavart süti, de bárhogy lehet alakítani, bármit tehetsz a tésztába nem lehet elrontani. Tojásmentes és ha szeretnéd magtejjel is készíthető ahogy Én is csináltam. Karácsony hetében természetesen mézeskalács ízvilágúra varázsoltam és csempésztem bele egy kis plussz egészséget is. Mivel ajándékba sütöttem nagyon izgultam, hogy jó legyen ízre is és állagra is, tojás nélkül még nem igazán sütöttem semmit, de ahogy Zsuzsi is írta, ezt tényleg nem lehet elrontani.




Farkas Zsuzsi jógamester eredeti nagy tepsire írt receptjét ezen a linken éritek el:Megújuló Süti (vegán)


Az Én variációm 25x25 cm-es tepsire
MK=merőkanál:

4 MK teljeskiőrkésű liszt (440g)
1 MK zabkorpa (50 g)
1 tk szódabikarbóna (6 g)
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (10 g)
1/2 MK olaj vagy kókuszolaj (50 ml)
2 MK házi készített édesítőszer szirup (150 ml)
5 dl mandulatej
50 g mandula lap
1 db bébi cékla kicsire reszelve (56 g)

Száraz alapanyagok:
A lisztet, szódabikarbónát, fűszert, zabkorpát elkeverem, majd átszitálom, hogy alaposabban keveredjen és levegős legyen a liszt. A szitán maradt korpát visszaöntöm a liszt keverékre.

Nedves alapanyagok:
Elkészítem a házi szirupot 2 dl langyos víz és 4 ek 4x-essel.
A magtejhez adok egy maréknyi mandulaforgácsot alaposan átbotmixerezem. Hozzákeverem az édesítős szirupot, olajat, belereszelem a bébi céklát. Az egészet elkeverem, majd a lisztes keverékhez öntöm.

A két részt kikeverem. Maradék mandula lappal megszórom.Teavajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm és mehet a sütőbe 180°C-ra, tűpróbáig kell sütni kb 40 perc. Melegen kicsit ragacsos, de ahogy hűl tökéletes lesz az állaga és az íze is.





Egész mennyiség:
Kalória: 2466 Kcal
Szénhidrát: 267 g
Fehérje: 73 g
Zsír: 96 g

*IR, PCOS, esetén a mandula, mandulatej és a zabkorpa nem számolós ch, mivel van benne cékla, ezért csak tízóraira és uzsonnára fogyasztható.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése