Az eredeti terv az idén is mézes grízes lett volna aranyvasárnapra, de rájöttem, hogy még mindig nincs fenyőfánk és azt ugye hosszú órákon át kell válogatni, hogy tökéletesen hatalmas és enyhén ferde állású fa kerüljön a szobába, ami persze a fél ajtót is elfogja :D :D Szóval az időt már megint eltoltuk és nem utolsó sorban a férjem szabin van, ilyenkor meg unalmában is süt valami húst a sütőben. Igen neki ez a chips! :D Úgyhogy gyorsan kitaláltam ma sütés nélküli mézes grízes lesz csak azért is, és holnap a munkába is ezt viszek uzsira csak azért is.
Hozzávalók 4 adaghoz:
100 g mandula
150 g zabpehely
60 g teavaj (lehet növényi is)
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 tk mézeskalács fűszerpor
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
Krémhez:
3 dl mandulatej
6 ek barna rizsliszt (80 g)
3 ek zabkorpa (30 g)
50 g teavaj (lehet növényi vaj is)
1 tk vanília aroma
lekvár: ez lehet cm barack vagy nálam cm házi csipkebogyó
Tetejére mehet gyereknek olvasztott télapó csoki vagy egyéb dísz, az enyém csak úgy kopaszon lesz letetőzve.
A tésztához a mandulát a zabpehellyel aprítógépben ledarálom, hozzáadom a mézes fűszert és az édesítőszert. Teavajjal gyorsan átpirítom serpenyőben.
A krémhez a rizslisztet elkeverem a zabkorpával, vanília aromával, édesítőszerrel és a tejjel, ezt felfőzöm. Egészen sűrű rajzolós krémet kell kapni, ha úgy érzed nagyon gyorsan fől "sül", akkor vedd le a hőről és kevergesd tovább, majd vissza. Kiteszed hidegre hűlni. Amikor kihűlt, mehet hozzá a szobahőmérsékletű teavaj, amit fakanállal alaposan bedolgozok. Nyomkodd az edény falához a vajat, hogy minden csomó szétmenjen.
Jöhet a rétegezés: Minden morzsa réteget mikor beleteszel a pohárba locsold le 1 tk mandulatejjel, ezt a zab fel fogja szívni. Igazából mindegy hogyan rétegezed, ahogy neked tetszik. Morzsa, lekvár, morzsa, krém..stb
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Hát ez fantasztikus! Ünnepek után ez lesz az első amit elkészítek. Köszönöm a receptet. V
VálaszTörlés