Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. december 16., szerda

Narancsos vegán csoki csoda

Farkas Zsuzsi jógamester ígért nekem egy szuper egészséges vegán csokitorta receptet, amit tegnap be is tett a Bajnokok életmód csoportjába, illetve privátban elküldte nekem az eredeti kiinduló receptet is amit később Ő alakított át a most látható variációra. A receptbe csak két ponton nyúltam bele, hogy IR kompatibilis is legyen, csökkentettem a vajat és lecseréltem a banánt..Zseniálisan finom lett, egyszerűen olyan, hogy nem lehet abbahagyni. Betelít minden ízlelőbimbót a bársonyosan selymes csoki. Persze azért az Ő banános változata is elkészült, mert a család kíváncsi volt rá, szerintem két perccel a hazaérkezésük után annak is tuti hűlt helye lesz.



Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű kerek torta formához:
100 g vegán vaj vagy kókuszolaj
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer (50 g)
1 bio narancs reszelt héja
1,5 db avokádó, összesen 200 g az egész tisztítva
155 g zabpehelyliszt
1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor
3 púpos ek Holland kakaópor (45 g)
2,5 dl mandulatej

Máz:
80 g étcsokoládé 85%-os
100 ml növényi tejszín
1 tk 4x-es erősségű édesítőszer

Az Én variációmban a banán helyett a tésztába avokádó került, így a gyors ch-t az IR miatt kilőttem és mivel az avokádóban van elég szuper egészséges zsiradék, a vaj mennyisége is csökkenthető lett a tésztából, még az is lehet, hogy a következő sütésnél még viszek belőle lejjebb egy kicsivel, de tényleg kicsivel, mert nem szeretném ha brownies lényeg elveszne.


Elkészítés:
Minden száraz hozzávalót egy tálba teszek, összekeverem. Egy másik tálba szétnyomkodom az avokádót, hozzáadom a tejet, olvasztott vajat, narancs reszelt héját, botmixerrel átmegyek rajta. Majd a két részt eldolgozom egymással.
Kivajazott formába teszem, addig áll amíg a sütő bemelegszik. 180°C-on sütöm kb 50 percet, sütőt elzárom, ajtaját kinyitom és hagyom még 10 percet bent. Ha véletlen a közepe összezuhanna Te ne tedd, legalább elfér a csokikrém a tetején.

A csokit növényi tejszínnel vízgőz felett felolvasztom, miután kihűlt a tészta, de legalább langyos, nyakonöntöm vele. A tészta teteje megrepedezik, de az nem baj, mert a csoki így klasszul be tud folyni a tésztába és attól még finomabb lesz. 

Fél-egy órára mehet a hűtőbe, hogy könnyebb legyen a szeletelés.




Egész mennyiség:
Kalória: 2533 Kcal
Szénhidrát: 124 g
Fehérje: 50 g
Zsír: 199 g

*IR, PCOS esetén lassú felszívódású ch-t tartalmaz ha banán helyett avokádót használsz, így a nap bármely szakában fogyasztható.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.

Jó étvágyat kívánunk!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése