Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. május 27., hétfő

Menemen a Török lecsó

Ha gyorsan elkészíthető könnyű vacsorára vágysz, akkor a török lecsó lesz a te ételed. A Menemen kísértetiesen hasonlít a hagyományos magyar lecsóra, bár ezt egy kicsit vissza kell fordítani, hiszen a lecsó igazából nem is magyar étel, a törököktől vettük át, ahogy sok egyéb mást is..minden esetre az biztos, hogy nagyon finom, nagyon gyors és önmagában fogyasztva még rendkívül diétás is. Jöjjön hát a recept:


Hozzávalók:
50 dkg vegyes paprika
3-4 nagy db paradicsom (500 g)
1 ek olivaolaj

1 db közepes vöröshagyma
bármilyen fűszer keverék bőven, általában oreganót használnak, nálam most frissen őrölt Garam masala
3 tojás

A vöröshagymát az olajon üvegesre párolom, paprikát felaprítom és hozzáadom, sózóm. Alacsony hőmérsékleten elkezdem lepárolni, hozzákockázom a paradicsomot is és fedő alatt tovább párolom.
Mielőtt a paprika megpuhul, bőven fűszerezem, majd ráütök 3 tojást.
Innentől kétféleképp lehet készíteni vagy egyben hagyom a tojásokat és 1-2 perc alatt a fehérjét megsütöm a paprikán ahogy én is, de épp csak addig, amíg a fehérje megfő és a sárgája még folyik .. vagy az egészet elkeverem ahogy a hagyományos lecsónál is szokás, de nem sütöm meg a tojásokat teljesen hanem szintén hagyom folyósan.

A így elkészült Menement kenyérrel, kenyérlángossal vagy pitával kézzel eszik.

Egész mennyiség 2 adag:
Kalória: 567 Kcal
Szénhidrát: 39 g 

*IR, PCOS esetén ki kell egészíteni ebédre teljes kiőrlésű tésztával vagy kenyérrel.

*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén ez az étel ebben a formában nem fogyasztható a benne lévő paradicsom és a fűszer miatt. 
Ha mégis nagyon ennél, csak oregánot tegyél bele és a paradicsomból a kicsi koktél paradicsommal készítsd úgy, hogy csak a húsát használod fel a leveses mag részt nem. 

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése